3 tips bij het solliciteren

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek en heb je tips nodig over hoe je dit het beste kunt aanpakken? Dan ben je in deze blog aan het juiste adres. Je wilt natuurlijk op je best overkomen want de uitslag van het gesprek valt grotendeels te wijten aan de indruk die je geeft. Wat je wel en niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek lees je in deze blog met de tips van de VerdoWerkt website.

Do’s tijdens een sollicitatiegesprek

Zet je telefoon uit tijdens het gesprek, en zet hem ook niet op trillen. De trilstand is namelijk gewoon hoorbaar en erg irritant tijdens het gesprek. Het klinkt voor de hand liggend maar alsnog: wees beleefd. Wees netjes en vriendelijk tegen iedereen die je tegenkomt als je op gesprek gaat, dus ook tegen de receptionist en de werknemers op de gang. Zo zul je nooit een verkeerde indruk achterlaten. Bij het voorstellen dien je je hand stevig te geven en je naam duidelijk uit te spreken. Zorg ervoor dat je rechtop zit, en span je schouders niet. Door rechtop te zitten heb je een actieve houding. Verder is rustig en duidelijk spreken van belang, want dan ben je beter te verstaan. Ook kom je dan ontspannen en relaxed over. Las af en toe een pauze in als je praat zodat je gesprekspartner de informatie die je geeft even tot zich kan nemen. Maak ook oogcontact, en wissel dit af als je met meerdere personen praat. Houd hierbij een open houding en vermijd defensieve lichaamstaal waarbij je je handen over elkaar slaat. Doe dit ook niet wanneer je plotseling een lastige vraag krijgt! Dit komt namelijk onprofessioneel over. Geef je partners bij het afsluiten van het gesprek een hand.

Don’ts bij een sollicitatiegesprek

Het klinkt erg logisch, maar kom absoluut niet te laat! Vooral niet als het om Vacatures in de buurt gaat. Op tijd komen is erg belangrijk. Als je toch te laat komt, dan moet je je excuses aanbieden en je gesprekspartners bedanken voor het wachten. Geef anderen niet de schuld dat je te laat bent. Wees niet de eerste persoon die gaat zitten, tenzij je gesprekspartner aangeeft dat je wel kunt gaan zitten. Laat jezelf niet negatief uit over je vorige werkgever en collega’s, omdat je gesprekspartner zich dan zal gaan afvragen of je dat ook gaat doen bij een nieuwe baan. Kom ook niet arrogant over. Als je tips ter verbetering hebt is het belangrijk dat je dit op een positieve manier doet. Geef altijd opbouwende kritiek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *