Denk je er over na een nieuwe website te starten? Hier zijn drie tips om over na te denken voordat je je eerste pagina aanmaakt!
1. Bepaal je doelgroep
Op welke doelgroep zal je website zich gaan focussen? Welke marktsegment jij met je website voor ogen hebt zal bepalend zijn voor hoe je site er uit zal komen te zien, en wat daar op te vinden is. Wil je je richten op vrouwen of kinderen, reizigers of badkamerspecialisten, of misschien op liefhebbers van tweedehands sportschoenen? Het kan allemaal, maar je moet wel op tijd de keuze maken; je gehele website – van je domeinnaam tot je content – zal richting je doelgroep moeten uitstralen dat ze bij jou aan het juiste adres zijn. Daarbij hoort ook de keuze op wel geografisch gebied je je gaat richten. Dat is belangrijk in het kiezen van de juiste domeinextensie. Kijk bijvoorbeeld even op TransIP uit welke extensies je kan kiezen.
2. Registreer je domein en kies een hostingpakket
Kies een domeinnaam die bij jou merk past. Ga daarbij altijd voor een leesbare, toegankelijke naam waarbinnen je gebruik maakt van de voor jouw merk belangrijke zoekwoorden – denk daarbij bijvoorbeeld aan je bedrijfs- of merknaam. Zorg er ook voor dat jouw domeinnaam future proof is; bezoek social medianetwerken zoals Instagram, Facebook en Pinterest om te kijken of jou gekozen naam ook daar beschikbaar is als username. Leg naast je domeinnaam zo ook alvast je social media handles vast. Vervolgens is het tijd om een keuze te maken voor een hostingpartij; let daarbij op de hosting uptime, de beschikbaarheid van de klantenservice en de grootte van de aangeboden pakketten. Is het een realistische verwachting dat je snel veel verkeer zal binnenhalen? Kies dan een groter pakket.
3. Vind de juiste balans tussen web design en content
Als jij met je website gevonden wil worden via zoekmachines zoals Google en Bing, dan zal je er alles aan moeten doen om sterke, kwalitatieve content aan je gebruikers te leveren. Minstens zo belangrijk is het optimaliseren van de gebruikerservaring daaromheen. Het moet duidelijk zijn voor mensen wat zij op jouw website kunnen doen, en waarom ze precies jouw website daarvoor nodig hebben. Schrijf geloofwaardige, bruikbare en informatieve content en maakt plaats voor interactie met je lezers. Wordt een bron van vertrouwen voor jou bezoekers.