Wanneer je van plan bent om een nieuwe tweedehandse auto te kopen dan is het verstandig om erg kritisch te zijn. Mocht je iemand kennen die er verstand van heeft dan raden wij ook zeker aan om diegene te vragen om mee te komen kijken. Als je er zelf weinig tot geen verstand van hebt, loop je namelijk het risico om een auto te kopen die achteraf niet helemaal goed blijkt te zijn. Met deze tips ga je goed voorbereid op pad en vergroot je de kans op een goede koop.
- Luister goed naar je onderbuikgevoel bij het doornemen van de advertentie. Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak helaas ook zo. Vergelijk de advertentie daarom met auto’s van hetzelfde type, bouwjaar, kilometers en eventuele mankementen.
- Indien je koopt van een particulier dan is het handig om te weten waarom diegene de auto verkoopt. Probeer goed in te schatten of er geen onverwachtse kosten op de loer liggen.
- Vraag de verkoper naar de onderhoudshistorie van de auto en of hij/zij weet of er nog onderhoudskosten aankomen.
- Doe een kentekencheck van de auto (via de website van het RDW) en check of het chassisnummer overeenkomt.
- Maak een rondje om de auto en bekijk of de auto er nog netjes uitziet. Controleer het profiel van de banden (en of deze ongeveer hetzelfde aantal mm profiel hebben).
- Bekijk of de deuren, motorkap en kofferbak klep goed sluiten. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het zo zijn dat de auto een ongeluk heeft gehad in het verleden. Controleer hierbij ook direct of de auto nergens lekt. Een rare lucht in de auto kan betekenen dat de auto ergens lekkage(s) heeft.
- Controleer de wielkasten, onderkant van de auto, kofferklep en bumpers op eventuele roestvorming.
- Neem een kijkje onder de motorkap. Controleer of de koelvloeistof helder is en genoeg is gevuld. Als er olie in de koelvloeistof zit dan kan het zo zijn dat de koppakking lek is. Dit is vaak een duur grapje wat wel tot €1.000,- kan kosten.
- Bekijk of je geen olie rondom de motor ziet. Als deze juist erg schoon is, kan het zo zijn dat deze zojuist nog is schoongemaakt. Daarom is het verstandig om hier na de proefrit nog een keer naar te kijken.
- Bekijk of de voor en achter verlichting goed werkt. Is de auto voorzien van standaard halogeen verlichting, of is hier bijvoorbeeld aftermarket H7 led verlichting in geplaatst? Ook is het handig om te weten dat xenon verlichting vervangen duurder is dan een H7 led of halogeen lampje.
- Kijk of de auto direct start en luister naar het geluid van de motor. Belangrijk is dat deze gelijkmatig loopt en dat je geen rare geluiden of tikken in de motor hoort. Ook moet de toerenteller steeds hetzelfde getal aangeven.
- Luister tijdens de proefrit ook goed of je geen vreemde geluiden hoort.
- Controleer of de auto soepel schakelt, of alle pedalen goed aanvoelen en of je een stabiele wegligging hebt.
- Test alle opties van de auto en controleer of alle lampjes werken.
- Heeft de auto de uitgebreide test doorstaan? Dan is het waarschijnlijk een verstandige koop! Mits de vraagprijs een beetje redelijk is natuurlijk…