Oftewel, wat is het, waar komt het vandaan en waarvoor wordt het gebruikt? Tijd om op deze vragen een passend en uitgebreid antwoord te formuleren.
Het klinkt zo zweverig, dat hele begrip ‘etherische olie’. En dat klopt zowel letterlijk als figuurlijk, want het Griekse woord ‘aither’ betekent letterlijk ‘lucht van de hemel’. De vloeistoffen – in wezen geen olie omdat ze geen vet bevatten – zijn zeer vluchtig en verdampen dus zeer snel. Kortom, als ze al uit de hemel afkomstig zouden zijn, keren ze daar snel genoeg naar terug!
Ook verwarrend: vaak worden ook andere namen gebruikt, zoals aromatische of essentiële olie. Dat laatste is gewoon slecht vertaald uit het Engelse essence, wat duidt op een extract ergens van, niet een kern.
Maar goed, in het begin van dit artikel hadden we al een paar prangende vragen genoteerd. Die gaan we maar eens behandelen, dan.
Wat zijn etherische oliën?
Dat hebben we je hiervoor al grotendeels uitgelegd. Maar om toch nog even iets specifieker te zijn: Het gaat hier om vluchtige vloeistoffen die grotendeels zijn opgebouwd uit extracten die meestal plantaardig zijn. Denk aan bestanddelen als bloemen, vruchten, schors, wortelen en zaden. Het winnen hiervan is in sommige gevallen heel gemakkelijk, zoals het uitpersen van citrusvruchten. Voor bloemen is dat lastiger en arbeidsintensiever, wat vaak betekent dat de prijs in deze gevallen ook wat hoger ligt.
Waarvoor worden ze gebruikt?
Voor je het weet is etherische olie alweer verdampt, maar het laat wel de geur na van de bestanddelen die erin zijn verwerkt. Daarom wordt dit fenomeen ook toegepast in zogeheten aromatherapie. Zoals de naam al aangeeft houdt dit dus een behandeling met behulp van geuren in. Heb je klachten die neerkomen op slapeloosheid, spanning of zelfs angst? Dan kunnen etherische oliën je helpen door in te werken op je onderbewuste en zodoende je verstoorde zenuwstelsel weer in balans te krijgen.
Is gebruik van etherische oliën wetenschappelijk onderbouwd?
Enigszins, luidt het korte antwoord. Al sinds Eerste Wereldoorlog werden onder andere de effecten van lavendelolie onderzocht op hun werking bij het helpen ontsmetten van gewonde frontsoldaten. Jaren later werden de oliën zelfs toegepast als alternatieven voor medicijnen die niet vrij verkrijgbaar bleken. En uit in-vitrotesten is gebleken dat sommige soorten inderdaad antibacteriële en antivirale effecten vertonen. Pepermunt- en ylang-ylangolie hebben een positieve – en bewezen – invloed op het geheugen en de aandachtsspanne.
Afhankelijk van het euvel worden successen niet verzekerd. Maar kwaad kunnen etherische oliën nooit!