De populariteit van vintage kleding is enorm toegenomen en is ook echt een trend in het modebeeld van vandaag. Tweede hands kleding vanaf de jaren 40 tot en met de jaren 80 worden steeds vaker gekocht. Maar wat is het eigenlijk en waarom is het zo populair?
Meer dan tweedehands kleren
Er is geen duidelijke definitie voor vintage kleding. Niet alle tweedehands kleren zijn vintage, maar alle vintage kleding zijn wel tweedehands. Zo moet je niet denken aan versleten, ouderwetse kleding maar juist aan schone outfits die in bijna perfecte staat zijn. Vintage kleding wordt ook wel beschreven als een afspiegeling van wat een bepaalde periode in de mode was. Bijvoorbeeld de soulpijpen en plateuhakken van de seventies en de fluorescerende prints van de eighties.
Mode herhaald zich
Julia Roberts en Nicole Kidman waren ooit onbewust de trendsetters van deze vintagetrend. Ze traden ooit bij een Oscaruitreiking op in vintage galajurken. Sindsdien zijn er veel hollywoodsterren die hetzelfde hebben gedaan. Maar het dragen van oude kleding is niet iets wat ze in Hollywood hebben uitgevonden. In de jaren 80 droegen ze kleding dat ooit in de jaren 50 populair waren, bijvoorbeeld bowlingbloejses en originele honkbalkleding. Ze noemden het toen echter gewoon tweedehands.
Vooral de jaren 80 zijn nu populair. Deze kleding is nog redelijk makkelijk verkrijgbaar, zo wordt er veel uit Amerika gehaald. De meeste vintage kleding zijn ook nog wel te krigjen voor een leuke prijs. Je hebt veel vintage kleding winkels in Amsterdam waar je leuke kleding kan vinden tussen de 5 en 30 euro. Als je het echt goedkoop wilt maken kan je zoeken bij plaatselijke kringloopwinkels, vlooienmarkten. Een andere optie is vragen of je in de kast mag kijken van je oma en tantes, je weet nooit wat er voor leuks er tussen kan zitten!