Het avontuurlijke beroep van timmerman

Ondanks de technische vooruitgangen waaraan onze samenleving continu onderhevig is, wordt dit ambachtelijke beroep nog steeds uitgeoefend door gedreven professionals. Wellicht binnenkort ook door jou?

Je moet maar net de uitdaging aandurven en voldoende liefde hebben voor het vak, uiteraard. En een vak is het, want tegenwoordig wordt dit beroep nog net iets te vaak afgedaan als spijkertjes in plankjes slaan. Met behulp van een hamer dan, dat nog wel.

Maar dat er ook daadwerkelijk deskundigheid bij komt kijken? Dat gaat er bij sommige mensen niet in. Die denken dat apparaten en machines het ambacht van timmerman overbodig hebben gemaakt. Maar het feit dat je dit artikel leest, bewijst wellicht al dat jij er hopelijk niet zo over denkt. Want misschien wil jij wel timmerman worden!

Is dat inderdaad het geval? Dan hoef je je niet voor te bereiden op iedere dag dezelfde klussen uitvoeren. Geen enkele houten constructie is een exact duplicaat van een ander. Bovendien zal de ene klus iets grootschaliger zijn dan de andere. Ben jij klaar voor een uitdagend beroep waarin je constant met je handen werkt? Lees dan verder over wat je als timmerman of -vrouw allemaal in je mars moet hebben!

Het vak timmerman (m/v)

We hebben nu al vaak genoeg vastgesteld dat timmerman een vak is. Er zal precisie van je worden verwacht en een vlekkeloze uitvoering van ieder karwei. Dat gaat niet zomaar iedereen lukken, daar is motivatie voor nodig. Liefde voor het vak! Want niet alleen moeten diverse onderdelen stevig in elkaar zitten, het geheel dient ook nog eens waterpas te zijn. Ligt je werk na één duwtje al verspreid over de grond? Dan heb je iets niet goed gedaan. Gelukkig is dat een fout die jou als expert timmerman of -vrouw niet zal overkomen. Jij weet precies welke soorten hout je waarvoor gebruikt, hoe je die gebruikt en wat je er allemaal mee kunt maken.

Opleiding tot timmerman (m/v)

Je mag natuurlijk oefenen in je vrije tijd, maar om jezelf officieel timmerman of -vrouw te mogen noemen moet je wel een opleiding gevolgd hebben. Dat is niet een kwestie van zelf een schoolbank in elkaar timmeren en klaar! Nee, je moet er daadwerkelijk in gaan zitten. Maar niet getreurd! Er zijn diverse bouw opleidingen van diverse niveau 2 of 3 waarbij je slechts één dag in de week naar school gaat en waar je de overige vier al gelijk aan de slag mag. Bij een erkend leerbedrijf. En ja, je krijgt voor je werk direct een salaris. Als dat geen machtig mooie manier is om dit ambachtelijke beroep te leren uitoefenen, weten wij ‘t ook niet meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *