Kies voor tweedehands

De winters worden steeds zachter, er zijn problemen met overstromingen en grote droogte. Het is niet prettig te constateren, maar het is wel duidelijk dat er een klimaatverandering gaande is. Er bestaat discussie over hoe erg dit is, wat we eraan kunnen doen en of de metingen van de stikstof-uitstoot wel kloppen. Ook wordt er wel gerefereerd naar eerdere grote klimaatveranderingen die de aarde meemaakte, zoals de verschillende ijstijden, en dat we nu simpelweg midden in zo’n verschuiving zitten. Maar zelfs als je je afvraagt in hoeverre de mens invloed heeft gehad op de huidige ontwikkeling, is misschien wél duidelijk te constateren dat we wat doorgeschoten zijn in het produceren van spullen. Even afgezien of de massaproductie van bijvoorbeeld kleding en apparatuur wel of niet slecht is voor het milieu, kan het ook gewoon tegenstaan dat we als consument steeds maar weer nieuwe dingen willen kopen. Werkt je huidige telefoon echt niet meer goed of doe je hem puur weg, omdat je nou eenmaal graag het nieuwste van het nieuwste wil? Deze blog gaat over hoe we spullen weer kunnen gaan herwaarderen.

Hoop cadeaus

Het valt me vooral op bij de verjaardagen van mijn neefjes en nichtjes en uiteraard de Sinterklaasvieringen. De ongelooflijke hoeveelheid speelgoed die kinderen krijgen, is eigenlijk bizar. Ik gun het ze uiteraard van harte, want ik dacht als kind zelf ook ‘hoe meer, hoe beter’. En ik doe er zelf aan mee, want ik koop ook cadeautjes voor ze. Niet alleen bij verjaardagen of voor Sinterklaas, maar ook elke keer als ze hun zwemdiploma halen en als ze hun rapport hebben gekregen. Het is maar goed dat hun ouders steeds nieuwe dingen kunnen verzinnen om te geven, want ik zou er grote moeite mee hebben iets te bedenken wat ze nog niet hebben. Het is ook niet dat ze de cadeautjes niet waarderen, want ze spelen er veel mee. Maar ik heb ook weleens gehoord dat hun creativiteit bijvoorbeeld veel meer gestimuleerd wordt als ze zich eens vervelen. Dan gaan ze zelf iets ondernemen en leren dan initiatief te ontwikkelen.

Herwaardering

Het vele speelgoed van de kinderen wijst ons erop hoeveel we eigenlijk hebben. We kopen liever een nieuwe jas of broodrooster dan dat we deze laten repareren. Door de massaproductie is het namelijk vaak niet zo duur iets nieuws te kopen en dat scheelt je de moeite het weg te brengen voor reparatie en te moeten wachten tot het gemaakt is. Toch ontstaan er steeds meer initiatieven om het repareren weer in trek te maken en mogelijkheden om je spullen tweedehands te kopen. Zeker bij grote aankopen is dit ook nog eens erg voordelig voor je portemonnee. Denk aan de aanschaf van groot materieel zoals een kipper vrachtwagen. Waarom zou je een nieuwe truck kopen, als er genoeg tweedehands aanbod is van uitstekende kwaliteit? Of bijvoorbeeld een computer die afgekeurd is voor de verkoop vanwege een klein krasje op het scherm, terwijl hij verder net zo goed werkt als die zonder krasje. Deze ‘defecte’ apparatuur wordt nu onder de term ‘refurbished’ op de markt gezet en je betaalt er een stuk minder voor. Terwijl het apparaat verder perfect werkt. Het is vreemd, omdat we het wel heel normaal vinden een tweedehands auto te kopen. Hoe minder we nieuw kopen, hoe minder we de massaproductie stimuleren. En je bespaart er geld mee. Er zit dus wel iets logisch in die trend van onze spullen en portemonnee weer te gaan herwaarderen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *