Een opleiding volgen tot leraar basisonderwijs

Droom jij ervan om leraar te worden in het basisonderwijs? Dan is de pabo studie echt iets voor jou! Pabo staat voor pedagogische academie voor het basisonderwijs, waarin jij afstudeert met de titel: Bachelor of Education. Ben jij benieuwd wat de studiekenmerken zijn van de pabo en wat je daar exact gaat leren? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat zijn de studiekenmerken van de pabo?

Op de pabo wordt jij opgeleid tot leraar basisonderwijs. Deze opleiding volg je aan de hogeschool NHL Stenden en duurt in totaal vier jaar. De studiekenmerken zijn de vaste gegevens van de opleiding, zoals: de startdatum, de taal, de locatie, het collegegeld en het diploma. We zetten de studiekenmerken voor je op een rij.

De startdatum

De pabo start iedere september van het jaar. Dit is overigens ook het enige instroommoment van de studie. Het is dus niet mogelijk om in februari te starten.

De taal

De taal van de pabo is het Nederlands. Het is niet mogelijk om de studie in een andere taal te volgen. Voor de studenten die buiten Nederland zijn opgegroeid, is het dus van belang dat ze voldoende de taal beheersen,op alle facetten. Mocht je liever een engelstalige opleiding volgen, bekijk dan de opleiding International Teacher Education for Primary Schools (ITEPS). Op de ITEPS wordt je niet alleen opgeleid tot leraar basisonderwijs in Nederland, maar richt het zich op de ontwikkeling van leraar op internationale scholen.

De locatie

De pabo kun je op verschillende locaties van de hogeschool NHL Stenden volgen. Dit zijn Emmen, Groningen en Leeuwarden. De opleiding ITEPS kan gevolgd worden in Meppel.

Het collegegeld

Het collegegeld van de pabo wordt op wettelijke basis bepaald. Voor het studiejaar 2020/2021, bedragen de kosten €2143. Dit bedrag hoeft niet in één keer betaald te worden. Het is ook mogelijk om de opleiding in termijnen af te betalen.

Het diploma

Wanneer je de vier jaren aan de pabo succesvol hebt afgerond, studeer jij af met de titel: Bachelor of Education. Na het behalen van je diploma, kun jij direct aan de slag als leerkracht voor het basisonderwijs, maar er zijn meer beroepen die je kunt uitoefenen.

Welke beroepen kun je uitoefenen?

Behalve dat je aan de slag kunt in het basisonderwijs, is het ook mogelijk om een educatief medewerker te worden in andere branches. Denk bijvoorbeeld aan leerkracht AZC. Je gaat dan les geven aan asielzoekers in opvangcentra. Maar behalve lesgeven, kun je ook aan een baan komen in de culturele branche, waardoor je de mensen op een andere manier iets bijleert.

Hoe ziet de pabo opleiding eruit?

De opleiding bestaat uit twee delen: theorie en praktijkervaringen. De praktijkervaringen doe jij op, door middel van het praktijkoefeningen en het lopen van stages. Tijdens het eerste jaar van de opleiding, leer je welke pedagogische bekwaamheden centraal staan. Vanaf het tweede jaar, begin jij met al met praktijkervaring op te doen, door les te geven in alle vakken. Tot en met je vierde jaar blijf je jezelf hierin ontwikkelen, tot aan het afstuderen. Tijdens het afstuderen loop je een eindstage en laat je zien dat jij zelfstandig voor de klas kunt staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *