Wat is domeinregistratie eigenlijk?

Bij een domeinregistratie kies je een domeinnaam en die leg je vast voor een periode. Op deze manier heb jij een domein geregistreerd op jouw naam, dit betekent niet dat je eigenaar van het domein bent. Zolang je blijft betalen voor het gekozen domeinnaam ‘claim’ je dit domein, je wordt dus geen definitieve eigenaar ervan. Zodra je stopt met het betalen van dit domein, kan een andere persoon het weer overnemen en registreren.

Wat is het nut van domeinregistratie?

Het is belangrijk om een domein te laten registreren, wanneer je van plan bent een website op te gaan zetten en je hebt een naam in gedachten zorgt domeinregistratie ervoor dat niemand anders dat domeinnaam kan gebruiken. Je kan een domein registreren zonder dat je echt concrete plannen hebt om iets te starten, maar het doen zodat niemand anders deze kan pakken. Gewilde domeinen kosten meer geld dan normale domeinen, daarom kan je ook een domein aanschaffen om later weer tegen een hogere prijs door te kunnen verkopen. Een domein is niet alleen de naam voor je website, maar je kan het ook gebruiken voor bijvoorbeeld je e-mailadres.

Hoe kan je een domein laten registreren?

Veel partijen kunnen voor u het domeinregistratie, meestal wordt dit gedaan op uw eigen naam. Er zijn echter ook wat partijen die het domein registreren op hun eigennaam zodat u niet snel zal veranderen van provider. Bij het registeren van een domein krijgt u een licentierecht, dit recht is overdraagbaar naar een andere partij en zo kunt u uw registratie ook overzetten naar een andere hosting provider.

Waar rekening mee gehouden moet worden bij het registreren van een domein op je eigen naam is dat alle gegevens door iedereen zijn op te vragen. Wanneer bijvoorbeeld de gegevens worden opgevraagd staan uw gegevens bekend als registrant en contactpersoon, wanneer de registratie op naam is van een hosting provider staan uw gegevens nergens aangegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *