Wat is no cure no pay en is het een goed idee om voor deze dienst te kiezen?

De laatste jaren is no cure no pay als dienst steeds bekender geworden. Misschien zag je het op de website van een bevriende advocaat. Of zag je no cure no pay geadverteerd door recruiters. Maar wat het precies inhoudt, is voor velen vaak nogal vaag. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over no cure no pay, wat het inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. 

Geen oplossing = geen betaling

Letterlijk vertaald betekent no cure no pay ‘geen oplossing, geen betaling’. Met andere woorden: als iemand een bepaalde dienst niet kan uitvoeren voor jou, dan hoef jij niet te betalen. Dit is uiteraard nog steeds heel vaag. Het bekendste voorbeeld van deze service is no cure no pay incasso. De incassosector was immers de eerste sector die hier volop op ingezet heeft. Stel dat je een schuldenaar hebt die een grote, openstaande rekening niet betaalt. Dan wil je uiteraard jouw geld terug en daarvoor stap je binnen bij een incassobureau. Wil je een incassobureau inschakelen als zzp ondernemer of bedrijf, dan word je vaak meerdere betalingsopties aangeboden. 

 

Een optie is vooraf een ‘flat fee’ betalen. Het grote nadeel aan de flat fee, is dat je daarbij niet zeker weet of je ook het bedrag van je schuldenaar terugkrijgt. Mocht het incassobureau er niet in slagen jouw geld terug te vorderen, dan krijg je je geld niet terug én heb je het incassobureau betaald. Niet ideaal! Daarom gebruiken deze bureaus vaak de no cure no pay methode, waarbij je niets (dan betaalt de schuldenaar) of enkel een percentage van het teruggevorderde geldbedrag betaalt. 

Welke sectoren gebruiken no cure no pay?

Niet alleen in de incassobranche wordt no cure no pay als dienst aangeboden. Ook advocaten die zich specialiseren in de letselschade- en overlijdensschade bieden dit vaak als optie aan. Over het algemeen is het verboden voor advocaten om op no cure no pay basis te werken, maar deze dienst heeft een uitzondering omdat er vaak rechtzoekenden zijn die geen subsidies krijgen op grond van de Wet van Rechtsbijstand. Hierdoor hebben ze geen budget om rechtszaken aan te spannen. Met een no cure no pay advocaat kunnen ze toch proberen een vergoeding te krijgen voor bijvoorbeeld hun letselschade. 

 

Ook makelaars en recruiters bieden steeds vaker deze dienst aan. Zo betaal je enkel de makelaarskosten als hij of zij erin slaagt je huis te verkopen of betaal je enkel de recruiter als hij of zij een ideale kandidaat kan aanleveren. 

Wat zijn de voor- en nadelen van no cure no pay?

Het grote voordeel is natuurlijk dat je niets hoeft te betalen als de persoon aan wie je een dienst toevertrouwt niet kan voldoen aan de belofte. Natuurlijk zijn er ook nadelige kanten, wat in veel gevallen de prijs is. In de advocatuur kan een advocaat max. 25% van het opgehaalde bedrag als betaling rekenen, maar niet elke sector is even hard gereguleerd. In sommige gevallen kan het percentage dat je betaalt veel hoger uitvallen dan als je gewoon een ‘flat fee’ had betaald! Zorg er dus voor dat je altijd je contract goed leest en uitrekent of het de moeite waard is. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *