3 stappen voor het schilderen van een houten huis

Het valt moeilijk te ontkennen dat elke blokhut gemaakt van natuurlijk hout, ongeacht de grootte en het ontwerp, zijn eigen unieke charme heeft vanwege het unieke hout. Om dit unieke karakter te benadrukken en zo lang mogelijk te behouden, is het noodzakelijk om het hout van uw blokhut afdoende te beschermen. Om deze reden is het schilderen van een blokhut een zeer belangrijk onderdeel. Een geverfde houten huis ziet er niet alleen mooier uit, het biedt ook bescherming tegen schade door UV-stralen en de negatieve effecten van water, en belangrijker nog, het schilderen van een blokhut beschermt het gebouw tegen rot en schimmel. Vandaag hebben we Maestro Cabins, de toonaangevende fabrikant van blokhutten in Europa, gevraagd om te praten over de essentiële stappen voor het schilderen van uw houten huis om deze er jarenlang op zijn best uit te laten zien.

 

Correct schilderen van een houten huis

 

Om een huis voldoende te beschermen tegen de invloeden van de omgeving, moeten vier essentiële tips worden gevolgd, zeggen experts van Maestro Tuinhuizen. Het niet naleven van een van deze regels kan er niet alleen voor zorgen dat de blokhut er slecht uitziet, het heeft meestal ook een negatief effect op het hout zelf, in welk geval er een aantal extra kosten zijn.

 

STAP EEN: Blokhutmuren voorbereiden om te schilderen

Om een ​​houten huis van hoge kwaliteit te schilderen, is het vooral belangrijk om het hout op de juiste manier voor te bereiden op de muren van het huis. Bij het bouwen van een nieuwe blokhut is het aan te raden het schilderwerk lang uit te stellen, omdat bijvoorbeeld hout zoals grenen, dat een luchtvochtigheid van 18% heeft bereikt, blauw kan gaan kleuren. Voor het schilderen van een nieuw gebouwde houten huis raden wij aan om de stammen niet te schuren. Op deze manier krijgt u een betere bescherming – de verf wordt beter opgenomen in het houtoppervlak en versterkt het hout, terwijl het wordt beschermd tegen insecten, UV-stralen, verschillende soorten schimmels en scheuren. We raden echter aan om de gevel te wassen voordat u gaat schilderen. Houd er rekening mee dat alleen volledig droge muren van de blokhut kunnen worden geverfd, dus laat ze na het wassen drogen.

 

Als de reeds gebouwde blokhut niet nieuw is en u zich voorbereidt om deze opnieuw te schilderen, is de kans groot dat u vlekken op de gevel ervan zult aantreffen. In dit geval raden we vooral aan om voor het wassen van de gevel de laatste vlekken te verwijderen, omdat het coaten van de houten huis met verf de toekomstige kleur ervan kan aantasten. Deze vlekken verwijder je eenvoudig met schuurpapier.

 

Het is van groot belang dat het schilderen van een houten huis pas wordt uitgevoerd als er geen olieverf- of lakresten op basis van kunstharsen meer op de gevel van de woning zitten, deze dienen dus ook verwijderd te worden. Hoewel dit werk meestal vrij lang duurt, heeft het een bijzonder grote impact op het behoud van hout en de esthetiek van de gevel van de blokhut.

 

Het schilderen van een houten huis zal dus alleen slagen als het schilderwerk wordt gedaan op goed voorbereid, schoon hout. Als u te weinig aandacht besteedt aan minimaal één van bovenstaande aspecten, kunt u ondanks de kwaliteit van de verf en de investering in het schilderproces zelf flink teleurgesteld zijn over het eindresultaat.

 

 

STAP TWEE: muren impregneren

 

Net als elk ander bouwmateriaal wordt het hout dat gebruikt wordt voor de gevel van de houten huis voortdurend blootgesteld aan de UV-stralen van de zon, waardoor het grijs wordt. Om ervoor te zorgen dat de gevel van de houten huis van hoge kwaliteit blijft en er jarenlang goed uitziet, is het daarom noodzakelijk om direct na de bouw goed voor de bescherming en constant onderhoud te zorgen.

 

Na het voorbereiden van de blokhutgevel kunt u de eerste laag impregneermiddel aanbrengen. We raden aan om kleurloos beschermend impregneermiddel te kiezen, omdat dit type beschermingsmiddel geen pigmenten bevat, waardoor het dieper in het hout kan doordringen en maximale bescherming biedt tegen biologische gevaren – insecten, schimmels, schimmels. Voor aanvang van de werkzaamheden het impregneermiddel goed mengen. Houd er rekening mee dat u de eerste laag impregneer maximaal tien minuten op dezelfde plek kunt aanbrengen, omdat dit beschermingsmiddel later indroogt. Ook is het belangrijk om in gedachten te houden dat de luchttemperatuur tijdens het impregneren niet lager mag zijn dan 5°C en niet hoger dan 25°C. Wanneer de temperatuur schommelt rond de 20°C gaan de poriën van het hout open, waardoor het impregneermiddel best geabsorbeerd in dergelijke lucht. Laat de geïmpregneerde blokhutgevel na beëindiging van de werkzaamheden minimaal 12 uur drogen.

 

Wanneer de eerste laag volledig droog is, raden wij aan om eventuele uitsteeksels na het impregneren van de blokhutgevel glad te strijken. U kunt dit eenvoudig doen met schuurpapier met een gradiënt van 320, wat ook helpt om de kleur van het hout te egaliseren. Later kunt u de volgende fase van impregnatie nemen – smering van de tweede laag impregneermiddel op de gevel van de blokhut. Houd er rekening mee dat de opname van de tweede laag veel langzamer gaat, dus blokhutgevel moet langer drogen.

 

STAP DRIE: verf kiezen voor uw houten huis

 

Om echt tevreden te zijn met het uiterlijk van uw blokhut, moet u bij het kiezen van verf voor de gevel niet alleen nadenken over de kleur, maar ook over de bruikbaarheid ervan. Het is vooral belangrijk om te weten dat hoe donkerder en feller je kiest, hoe meer zonlicht de wanden van de houten huis zullen absorberen en hoe meer de gevel zal opwarmen op warmere dagen. Dit type vervaagt vaak ook sneller aan de zuidkant van de blokhut, dus om vrij snelle gevelslijtage te voorkomen, raden we aan om lichtere kleuren te kiezen voor het schilderen van uw houten huis.

 

Het is ook belangrijk op te merken dat om de meest geschikte verf voor uw houten huis te kiezen, het noodzakelijk is om het oppervlak van de gevel zelf te evalueren, omdat alleen op deze manier het schilderen van de blokhut de gewenste resultaten zal garanderen. Als het hout bijvoorbeeld geschaafd is, zal het een gladder oppervlak hebben, waaraan gewoonlijk veel minder vuil hecht, maar vergeet niet dat de verf ook zwakker hecht aan dergelijke oppervlakken. Het is voor een dergelijk glad oppervlak dat we het gebruik van een beschermende houtverf aanbevelen, die de gevel van de blokhut feilloos bedekt, lang meegaat en ook de unieke schoonheid van houten huizen niet verdoezelt.

 

Als het oppervlak van uw blokhutgevel echter ruw is, wat meestal het geval is bij gezaagd hout, betekent dit dat verf veel gemakkelijker moet hechten. In dit geval raden we aan om voor dit type houtoppervlak gewone, hoogwaardige verf te gebruiken, die het geveloppervlak van houten huizen met een dikkere laag bedekt. Vermeldenswaard is dat er een keerzijde is aan hout op zo’n oppervlak – vuil zal er heel goed aan blijven kleven.

 

Ga voor meer informatie over de bouw en het onderhoud van houten huizen naar de website van Maestro Tuinhuizen op https://maestrotuinhuizen.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *