De gezondheidsvoordelen van vlees eten

Nu vegetarisch en zelfs veganistisch eten steeds populairder wordt, krijgt vlees een steeds negatiever imago. En hoewel het eten van minder vlees inderdaad voordelen kan hebben voor zowel je gezondheid als het milieu, bevat vlees toch ook juist veel goede voedingsstoffen. Denk aan essentiële vitaminen en mineralen. Daarom kan vlees wel degelijk bijdragen aan een gezonde levensstijl. Wij zetten de gezondheidsvoordelen van vlees voor je op een rij.

 

Vitamines

Vlees is van nature rijk aan verschillende vitamines. Zo vind je, met name in varkensvlees, bijvoorbeeld vitamine B1. Dit heb je nodig bij de vertering van koolhydraten. In mager rundvlees vind je vooral B6 terug, dat een rol speelt bij de vertering van zowel koolhydraten als vetten en eiwitten. Maar ook vitamine B12, wat een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van bloedarmoede, vind je terug in vlees. En schijnt het zonnetje een periode niet zoveel? Dan haal je ook jouw portie vitamine D uit een lekker stukje vlees.

 

Mineralen

Naast vitamines, zit vlees ook vol met verschillende mineralen. IJzer is waarschijnlijk de meest bekende en tegelijkertijd ook een belangrijke. Dit zorgt namelijk voor het transport van zuurstof van je longen naar andere lichaamscellen. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede. Een ander belangrijk mineraal is selenium. Een stofje dat zorgt voor een goede werking van de schildklier en bovendien zware metalen uit verontreinigde voeding minder giftig maakt. Tot slot vind je ook zink terug in vlees. Dit speelt een rol bij vernieuwing van weefsel en celdeling.

 

Gezonde vetten

Vlees zit vol met onverzadigde vetten, die goed zijn voor je lichaam. Mits je natuurlijk wel kiest voor mager en onbewerkt vlees. In een kipnugget vind je bijvoorbeeld met name verzadigde vetten – en dat is dan weer niet goed voor je! Onverzadigde vetten zijn daarentegen belangrijke bouwstoffen voor je hormonen, zenuwen en hersenen. Ga dus liever naar de slagerij of vlees groothandel voor mooi, onbewerkt vlees in plaats van een stukje bewerkt vlees vol verzadigde vetten uit de supermarkt.

 

Eiwitten

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten. En die heeft ons lichaam hard nodig voor de opbouw van botten, spieren, organen en het bloed. De eiwitten in vlees worden door het lichaam direct omgezet tot aminozuren en andere bruikbare eiwitten.

 

Kortom, vlees is een bron van goede voedingsstoffen. Wel is het belangrijk dat je kiest voor onbewerkt en het liefst mager vlees. Ook is bijvoorbeeld grasgevoerd vlees of orgaanvlees een goede optie. Kun je het niet vinden bij je lokale supermarkt? Neem dan eens een kijkje in een horeca groothandel of raadpleeg de slager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *