Naar schatting gebruikt ruim 66% van de Nederlanders supplementen

Uit onderzoek blijkt dat inmiddels ruim 66% van alle Nederlanders wel eens supplementen gebruikt. Hiervan is vitamine D het meest gekochte voedingssupplement.
Zelfs als je een gevarieerd en gezond eetpatroon hebt, kun je op bepaalde momenten het gevoel hebben dat je wat aanvulling kunt gebruiken. Dit kan zijn in een jaargetijde als de herfst of de winter als je weerstand afneemt. Maar ook als je intensief sport, is de kans aanwezig dat je lichaam behoefte heeft aan bepaalde aanvullingen, zoals bijvoorbeeld mineralen of aminozuren in de vorm van GABA.

Hoe kies je de juiste voedingssupplementen?

Het feit dat meer dan zestig procent van de Nederlanders een voedingssupplement gebruikt, geeft wel aan dat veel mensen bewust bezig zijn met hun gezondheid. Daarbij is het natuurlijk voor iedereen persoonlijk waar de behoefte tot aanvulling ligt. Zoals gezegd zullen mensen in bepaalde jaargetijden op zoek zijn naar bepaalde vitamines of mineralen om de weerstand te verhogen. Maar ook dagelijkse vermoeidheid kan een reden zijn om mineralen als magnesium toe te voegen aan je dagelijkse dieet. Sporters kunnen aanvullingen op hun sportdieet ook vaak goed gebruiken. In dat geval is er bijvoorbeeld behoefte aan extra aminozuren die je vindt in GABA.

Magnesium, zink en selenium

Een aantal mineralen kan je lichaam zelf aanmaken en je haalt sommige mineralen uit je dagelijkse voeding. Deze dagelijkse inname kan op bepaalde momenten tekortschieten. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je een periode minder gevarieerd eet. Of bepaalde voedselgroepen als brood of zuivel te weinig eet. Maar het komt ook voor dat je lichaam door een bepaalde inspanning of stress de voorraad die je van nature hebt, te snel verwerkt. Dan word je moe, heb je geen uithoudingsvermogen meer of je krijgt andere lichamelijke klachten. Mineralen helpen om deze klachten te voorkomen of op te lossen. Magnesium helpt om je botten gezond te houden en bovendien levert het energie aan je lichaamscellen. Zink bevordert de stofwisseling en ondersteunt de opbouw van eiwitten. Selenium beschermt de rode bloedlichaampjes en zorgt voor optimale werking van je schildklier. 

Wat is GABA?

GABA is een voedingssupplement dat vooral gebruikt wordt door bodybuilders. De reden hiervoor is dat GABA een niet-essentieel aminozuur is. En dat aminozuur is weer belangrijk voor het goed functioneren van bepaalde onderdelen van je lichaam, zoals bijvoorbeeld je hersenen. Omdat bodybuilders natuurlijk intensief trainen, is de behoefte aan extra aanvulling van deze aminozuren aanwezig. Zelfs als je lichaam deze aminozuren zelf aan kan maken. GABA helpt je bij het concentreren op de uitvoering van je oefening en zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je na een sportprestatie kunt ontspannen en geen last hebt van slapeloosheid.

Wanneer kies je voor aanvullende supplementen?

Voor zowel de mineralen als GABA geldt, dat je deze voedingssupplementen alleen gebruikt als je echt het idee hebt dat je lichaam een tekort heeft, dat je zelf niet kunt aanvullen met je voeding. Vaak is het voldoende als je de supplementen voor een bepaalde periode gebruikt, totdat je lichaam weer op het gewenste niveau is. Voor een sporter kan dit schema er natuurlijk anders uitzien, omdat je op meerdere momenten veel van je lichaam vraagt. Maar ook voor sporters geldt dat je altijd de aanbevolen dosering op de verpakking moet volgen. Zo profiteer je optimaal van de ondersteunende werking van de verschillende voedingssupplementen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *