Hoe bescherm je jouw geliefde LP platen?

Als platen liefhebber wil je niks anders dan je geliefde LP platen beschermen. Maar hoe doe je dit en welke keuzes heb ik hiervoor? 

Om de platenhoes te beschermen is het belangrijk om te kiezen voor een hoes die redelijk strak om de platenhoes heen zit. Hierdoor kan de platenhoes niet zomaar beschadigen en blijft deze in een mooie staat. Maar er zijn enkele dingen om rekening mee te houden, zoals: 

– Wil jij de plaat nog regelmatig uit de hoes halen? Dan is het verstandig om te kiezen voor een 

platenhoes zonder plakstrip en flap. Hierdoor is de buitenhoes goed beschermd maar kan jij altijd nog bij jouw plaat komen en af te spelen. – Verzamel jij je platen of gebruik je deze niet met regelmaat? Kies dan voor een hoes met een 

plakstrip erop. Hierdoor kan jij de hoes helemaal afsluiten en is er geen kans dat de plaat uit de hoes valt, maar nog belangrijker er kan geen stof of andere invloeden in de hoes komen die jouw plaat kunnen beschadigen. – Ook is het handig om te kijken naar de dikte van de hoes. Een goede platenhoes is gemaakt 

van ongeveer 50 micron dik, hierdoor kan jij nog goed door het plastic heen kijken en is de plaat goed te zien, en daarbij wordt je LP plaat ook nog eens goed beschermd. 

Ongetwijfeld heb je gehoord van de term Blake sleeves, maar waar komt dit vandaan en wat is er zo speciaal aan? Blake sleeves zijn hoezen die speciaal gemaakt zijn voor LP sleeves, en zoals de naam het al zegt deze hoezen zijn ontworpen in samenwerking met de Amerikaanse platenverzamelaar Blake. Blake sleeves hebben een speciale fitting waardoor deze precies om jouw hoes heen past, en dus optimaal jouw LP plaat beschermd. 

Voordelen van de binnenhoezen: 

We hebben het eerder gehad voornamelijk over de buitenhoezen van de LP platen, die de hoes van de plaat mooi intact houdt en beschermd, maar naast de buitenhoezen zijn er natuurlijk ook binnenhoezen die het meest waardevolle beschermen, de LP platen zelf. 

Wat voor soort binnenhoezen zijn er? Er zijn meerdere soorten binnenhoezen. Deze hoezen zijn over het algemeen gemaakt van anti-statische folie (hier zal je ook op moeten letten), de anti-statische folie zorgt ervoor dat de hoezen geen stof aantrekken en hierdoor jouw plaat in optimale conditie houden. Daarbij zit er ook nog een verschil tussen de soorten hoezen. Je hebt bijvoorbeeld: 

– Half ronde hoezen – Hoezen met afgesneden hoeken – Vierkanten hoezen 

Voordelen per hoes: 

Half ronde hoezen: 

Uit deze hoezen kan jij makkelijk je platen halen, ideaal als jij vaak nog naar de platen luistert. Daarbij kan je hier ook makkelijk en snel de platen in opbergen. Voordeel van deze hoezen is dat je de LP en de hoes snel een eenvoudig in de kartonnen hoes kunt schuiven. 

Hoezen met afgesneden hoeken: 

Deze hoezen geven een betere bescherming dan de half ronde hoezen. Daarbij kan jij de plaat nog makkelijk uit de hoes halen door de afgesneden hoeken. Voordeel van deze hoezen is ook dat je de LP en de hoes snel een eenvoudig in de kartonnen hoes kunt schuiven. 

Vierkante platen hoezen: 

Het voordeel van deze hoezen is dat zij de LP plaat volledig beschermen, en hierdoor weinig kans is op enige beschadiging van de plaat. Daarbij is wel het nadeel dat de platen moeilijker uit de hoes te halen zijn, en het opbergen van de plaat iets meer tijd kost dan bij de half ronde hoezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *