Hoe maak je een zolder veilig?

Veel woningen beschikken over een zolderruimte. Deze zolder kan gebruikt worden als opbergruimte, speelkamer, slaapkamer of als extra ruimte.

Of je zolder nu nieuw of oud is, het is altijd belangrijk dat u zolder veilig is. Het is daarom belangrijk om met volgende punten rekening te houden.

1. Het dak
Als je de zolder wilt gaan renoveren is het belangrijk dat je de dak is goed inspecteert. Je wilt graag lekkages vermijden. Het is belangrijk dat de bovenliggende constructie tip top in orde is, zo niet is het verstandig om dakrenovaties te doen.

Het is verstandig om het constructiehout en de draagbalken ook eens te controleren om er zeker van te zijn dat ze nog stevig genoeg zijn.

2. De vloer
Het is belangrijk dat je vooraleer je je zolder betreed dat je de staat van u zoldervloer controleert. Als je te maken hebt met een houten zoldervloer controleer je best je draagbalken en de houten planken.

Om u rit naar de zolder veiliger, sneller en gemakkelijker te maken kan je best een zoldertrap plaatsen. Als je zolder al een opening heeft kan je ook Vlizotrappen op maat bestellen.

3. Veiligheid van de zoldertrap
Een zoldertrap kan u veilig en snel naar je zolder brengen. De volgende punten maken je zoldertrap nog veiliger.
• Slipvaste treden. Deze zorgen er voor dat u extra stabiliteit hebt bij het op en af gaan van de trap.
• Vergrendelingssysteem. Hiermee voorkom je dat de trap naar beneden valt als je het luik wilt openen. De trap zakt dan rustig naar bededen.
• Voorgemonteerde leuning. Het zorgt voor een extra veiligheid. Het is belangrijk dat je je kan vasthouden als je de trap omhoog en omlaag gaat. Met andere woorden, is er minder kans op een ongeluk.
• Een traphek kan u zoldertrap nog veiliger maken.
• De draagkracht. De algemene regel is hoe meer gewicht een ladder kan dragen, hoe steviger hij is. Koop dus altijd een lader die het gewicht kan dragen van de zwaarste persoon die hem zal gebruiken , plus de zwaarste lading die op en neer zal gedragen worden.
• De bediening. Een aluminium schaartrap is licht waardoor het makkelijk te bedienen is. Sommige zoldertrappen zijn ook elektrisch zodat de bediening nog makkelijker wordt. Houten vouwtrappen zijn ook makkelijk te bedienen.
• Brandwerend. Brandwerende zoldertrappen isoleren de warmte en zijn een tijdje muurvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *