Hoe vind je een geschikte basisschool voor je kind

Je kind wordt 4 jaar en het wordt langzaam tijd om een geschikte basisschool te vinden. Vanaf 5 jaar is ieder kind leerplichtig, dus dan moet je er zeker uit zijn welke basisschool geschikt is. Kinderen mogen al twee maanden voorafgaand aan hun vierde, een paar dagen wennen op de basisschool, maak hier dan ook zeker gebruik van om te kijken of de school bij je kind past. Wij geven je meer tips hoe je nu de meest geschikte basisschool voor je kind vindt.

Bekijk bij de gemeente welke basisscholen er in je buurt zitten

De gemeente heeft inzichtelijk welke scholen er allemaal in je buurt zitten. Ga naar je gemeente of kijk online op allecijfers.nl/basisscholen. Zo kun je je al rustig oriënteren hoeveel keuzemogelijkheden je hebt.

Bekijk vervolgens de rapporten van de onderwijsinspectie

Hier kun je onder andere de waardering van ouders terugvinden, maar ook hoeveel kinderen er naar de basisschool gaan. Uit deze rapporten kun je al een hoop nuttige informatie halen als voorbereiding op je zoektocht naar de juiste basisschool. Bekijk bijvoorbeeld ook cito toets resultaten, dit kan ook op allecijfers.nl. Bekijk ook goed of er wachtlijsten zijn voor de school.

Bedenk goed wat je zelf wilt voor je kind

Maar van te voren al de keuze of je voor een kleinere school wilt gaan of juist voor een grote. Bij een kleine school is het voordeel dat je iedereen kent terwijl bij een grote school je kind weer gemakkelijker van klas kan wisselen. Grootschalige scholen hebben waarschijnlijk ook meer voorzieningen zoals eigen sportleraren, een eigen gymzaal en een muziekleraar.

Onderwijsmethode

Erg belangrijk is dat je je kunt vinden in de onderwijs methode. Zo zijn er bijvoorbeeld scholen, zoals basisschool Hilversum de Paulusschool, waar kinderen al vanaf groep 1 Engels les krijgen. Internationaal georiënteerd onderwijs is enorm goed voor de ontwikkeling van je kind. Maar naast openbare scholen heb je ook bijzonder onderwijs (islamitisch of katholiek) en zijn er verschillende concepten zoals de vrije school, dalton of freinet.

Bekijk de website van de scholen waar je interesse in hebt

Hier kun je al enorm veel informatie vandaan halen en bekijken wat de leermethodes zijn en wat de kernwaarden van de basisscholen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *