Hoe weet ik of ik hoogsensitief ben?

Ongevoelig zijn is zeker een ongewenste eigenschap, maar betekent dat dat het tegenovergestelde, hooggevoelig zijn, wenselijk is? Hoe weet je of je hoogsensitief bent? In dit blog verduidelijken we een aantal zaken.

Hoe voelt het om hoogsensitief te zijn?

 

Stort je je graag in de armen van de natuur en ervaar je als geen ander de blauwheid van de oceanen? Terwijl je door een bos wandelt, voel je je alsof de bomen zich naar je toe buigen om met je te praten. Bergen geven je een gevoel van grootsheid alsof er iets is dat veel groter is dan mensen. Als hoogsensitief persoon denk je dieper na en sta je langer stil bij zelfs de kleinste dingen des levens.

 

Kom je een kamer binnen, merk je dan als eerste geuren, subtiele geluiden en schrik je gemakkelijk op? Als je tv-series kijkt, verdiep je je dan in elk van de personages en kost het je dagen om je zelfgevoel opnieuw te kalibreren na het kijken van een film of het lezen van een boek? Ben je gewetensvol en wil je kost wat kost fouten voorkomen, maar lever je je slechtste prestatie wanneer je overweldigd raakt?

Ben ik hoogsensitief?

 

Hooggevoelige mensen worden gemakkelijk overweldigd door een sterke sensorische input of door dingen als felle lichten, sterke geuren, grove stoffen of sirenes in de buurt. Ze zijn zich ook bewust van subtiliteiten in hun omgeving. Daarnaast kunnen stemmingen van andere mensen hen enorm beïnvloeden. Sommige hoogsensitieve mensen zijn erg gevoelig voor pijn. Wanneer je hoogsensitief bent, zul je merken dat je je graag terugtrekt naar een plek waar je je kunt ontdoen van alle stimulatie. Wanneer mensen zich oncomfortabel voelen in een bepaalde omgeving, ben jij meestal de eerste die weet wat veranderd kan worden om de mensen een goed gevoel te geven.

 

Het is moeilijk om een diagnose te stellen of je hoogsensitief bent, omdat geen enkele test zo nauwkeurig gaat. Grotendeels bepaal je dus zelf of je hooggevoelig bent.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *