Zorgen voor je mentale gezondheid vanuit huis

Er zijn veel verschillende factoren die bijdragen aan je mentale gezondheid. Je mentale gezondheid is meer dan alleen vrolijk zijn. Het heeft ook te maken met goed in je vel zitten, voldoende slapen en rusten en voldoende vitamines binnenkrijgen. De vitamines die we binnen krijgen van de zon, namelijk vitamine D, zijn heel belangrijk voor je gemoedstoestand. In de winter, waarin we relatief gezien veel minder zonuren hebben, kennen veel mensen de zogeheten winterdip. In deze tijd, waarin we allemaal meer binnen zitten dan ooit, merken we ook dat dit gevolgen hebben voor onze mentale gezondheid. Hoe kunnen we deze nou het beste op peil houden?

Structuur

Als eerste is structuur heel belangrijk. Ga op vaste tijden naar bed en sta niet te laat op. Op deze manier krijg je voldoende slaap en krijgt je lichaam maar ook je hersenen de kans om uit te rusten. Voldoende rust pakken is extreem belangrijk voor je mentale gesteldheid. Zonder rust kan je prikkels moeilijker verwerken en ben je sneller geïrriteerd of chagrijnig. Dit komt niet ten goede aan je gemoedstoestand. Ga dus op tijd naar bed.

Wandeling

Als tweede is bewegen belangrijk. Nou hoef je geen intense workout te gaan doen om je geestelijk weer fit te voelen, maar af en toe een stukje wandelen doet al veel met je. Buiten krijg je frisse lucht en je ziet eens wat meer dan alleen de vier muren van je huis. Naast de frisse lucht ontvang je ook veel vitamine D van de zon, wat ertoe leidt dat je je beter gaat voelen.

Leer jezelf iets nieuws

Wanneer je heel veel binnen zit en het normale leven enigszins stil komt te liggen, heb je meer tijd om eens iets nieuws te leren. Heb je bijvoorbeeld altijd al eens willen leren breien? Dan is daar nu het moment voor. Op deze manier train je je brein om eens aan iets anders te gaan denken waardoor je je sneller beter voelt.

Hulp van een professional

Mochten deze dingen nou niet helpen en heb je het idee dat je met jezelf in de knoop zit? Dan kan je er altijd eens over nadenken om met een paragnost te gaan praten. Zij kunnen je helpen om de weg naar jezelf weer terug te vinden en om je hoofd weer te laten verbinden met je lichaam. Hiervoor hoef je de deur niet uit, want je kan bijvoorbeeld praten met een paragnost via de chat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *