Hoe werkt een renovatie aan een wenteltrap?

Bij een traprenovatie worden oude traptreden meestal voorzien van overzettreden. Je trap ziet er dan als nieuw uit, is weer krasvast en zal door de antislip-toplaag een stuk veiliger zijn dan voorheen. Overzettreden zijn echter niet geschikt voor een wenteltrap of spiltrap, omdat de treden los van de muur hangen, waardoor extra gewicht de trap kan destabiliseren. Maar ook de treden van een wenteltrap kunnen op den duur versleten raken. Ze zien er dan niet alleen een stuk minder mooi uit, maar brengen ook uitglijdgevaar met zich mee. Vraag jij je af hoe een traprenovatie aan je wenteltrap of spiltrap er in de praktijk uit zal zien? 

 

Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je over het laten uitvoeren van een traprenovatie in Zuid-Holland of een andere provincie. Natuurlijk gaan we niet in op een standaard open trap, maar vertellen we je juist alles over het renoveren van je wenteltrap.

 

Wat is een wenteltrap?

Een wenteltrap (of spiltrap) is een mooie, ronddraaiende trap. Dat wil zeggen dat het een trap is waarbij de treden rond een middelpunt lopen. Vaak heeft een wenteltrap een metalen frame en geeft de trap je woonkamer een beetje een ouderwetse sfeer. Spiltrappen werden voornamelijk in de jaren zeventig toegepast, waardoor ze vaak nog een antiek gevoel met zich meebrengen. Van oudsher hebben wenteltrappen een metalen balustrade, maar in de praktijk wordt de leuning door bewoners van huizen met spiltrappen vaak weggehaald. 

 

Veiligheid op nummer één

Het nadeel van een wenteltrap is dat er tussen de traptreden en de muur vaak een gat zit, omdat de originele leuning in het verleden is verwijderd. Voor jonge kinderen, maar ook voor jezelf, kan deze ruimte gevaarlijk zijn. Bij dit probleem is het een uitkomst dat standaard overzettreden niet geschikt zijn voor een spiltrap, omdat er in dit geval volledig nieuwe treden op maat worden gemaakt. Eventueel trekken monteurs deze treden tot aan de muur door en zetten ze ze aan de muur vast. Dit maakt je hele trap stabieler en de constructie een stuk betrouwbaarder. Verlang jij een leuning, dan plaatst de monteur die aan de muur. Zo wordt jouw trap nog veiliger.

 

Je trap naar jouw smaak

Er zijn mensen die aan het vintage uiterlijk van een spiltrap veel waarde hechten. Anderen zullen juist de wens voor een trap met een modern uiterlijk koesteren. Laat je trap renovatie over aan de specialisten van een expert zoals Stairz, want dan heb je zelf de keuze tussen verschillende materialen met een industriële of juist huiselijke sfeer. Verder kun je bij Stairz terecht voor het plaatsen van een trapleuning of balustrade. Nadat de monteurs van Stairz je trap hebben gerenoveerd, heb je weer jaren plezier van een mooie, veilige trap. Het is niet voor niets dat ze bij dit bedrijf twintig jaar garantie bieden! Oriënteer jij je op een traprenovatie in Rotterdam of in een andere plaats in Zuid-Holland? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een monteur voor advies over jouw trap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *