Hoe werkt een vape?

Sinds we op zoek zijn naar een alternatief voor de gewone sigaret, is de e-sigaret populair geworden. Begin 2000 is de techniek voor deze e-sigaret geïntroduceerd, maar weinig mensen weten waarschijnlijk dat de basis hiervoor al in de jaren zestig van de vorige eeuw werd gelegd. Op dat moment speelde de behoefte aan een alternatieve sigaret nog niet zo als tegenwoordig en de uitvinding verdween uit beeld. Maar eigenlijk was dat wel het begin van wat we nu als een Vape kennen.

Vape of elektronische sigaret

Een Vape is een klein apparaatje dat eruit ziet als een pen. Deze pen bestaat uit een patroon met en vloeistof en kan ook nicotine bevatten. Daarnaast zit er in de Vape een verdamper. Dit is een verwarmingselement dat ervoor zorgt dat er dampen vrijkomen bij het verwarmen. Deze vrijgekomen damp inhaleer je vervolgens. Vandaar ook de naam elektronische sigaret of e-shisha. Omdat het systeem anders in elkaar zit dan een gewone sigaret, ‘rook’ je een Vape niet maar heb je het over ‘vapen’.

Is een Vape schadelijk voor de gezondheid?

De Vape is nog relatief jong en er is dus eigenlijk nog niet voldoende tijd geweest om grondig onderzoek te doen naar de uitwerking op de gezondheid. Kort samengevat kun je een aantal dingen in je achterhoofd houden.

  • De verkoop van Vape is niet toegestaan aan mensen die nog geen 18 zijn;
  • Vapen is minder schadelijk dan roken, zeker als er geen nicotine in de patroon verwerkt is;
  • Vapen kan een hulpmiddel zijn om je rookgedrag te veranderen en je sigaretverbruik af te bouwen;
  • Het is niet bekend wat de gevolgen zijn voor de gezondheid bij langdurig vapen;
  • Het is niet bekend wat de gevolgen zijn als je een Vape gebruikt in een besloten ruimte waar veel andere mensen aanwezig zijn.

De ingrediënten van een Vape patroon

Het verslavende ingrediënt van een gewone sigaret is nicotine, en ook teer is een bestanddeel dat veel schade kan toebrengen aan je lichaam. Het voordeel van een e-sigaret, is dat de teer in ieder geval niet aanwezig is, en dat nicotine een optie is. Dus kun je ervan uitgaan dat je deze schadelijke stoffen niet pers se binnen hoeft te krijgen. Maar het is nog altijd mogelijk dat er aan de mix van smaakstoffen onzuivere stoffen zijn toegevoegd, die niet direct herkenbaar zijn. De kans blijft dus dat het nadelig is voor je gezondheid.

Verantwoord je rookverslaving afbouwen

Als je sigaretten rookt weet je zeker dat je altijd een bepaalde hoeveelheid nicotine inhaleert. Om het gemakkelijker te maken om te minderen, is een Vape een mogelijke oplossing. Je kunt hiermee namelijk de nicotine die je binnenkrijgt langzaam afbouwen. Dat maakt het uiteindelijke stoppen wellicht een stukje makkelijker. Het blijft belangrijk om dit gecontroleerd te doen; zodat je geen last hebt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of slapeloosheid.

Voorkomen is beter dan genezen

De verleiding om te beginnen met roken kan soms groot zijn. Misschien denk je dat de e-sigaret daar een goed alternatief voor is. Als je het strikt vergelijkt met een gewone sigaret, kan een elektronische sigaret klinken als een oplossing. Maar ook vapen kan een gewoonte worden waar je maar moeilijk vanaf komt. En dat kun je misschien beter voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *