Hou je veilig!

Ja, dat klopt, ‘t is één van de lelijkste regels uit heel ‘t K(r)oningslied, maar daarom blijft ie hopelijk wel hangen. Je persoonlijke veiligheid is namelijk iets dat je absoluut niet mag onderschatten op de werkvloer!

Waarom zouden wij jou dat moeten vertellen? Jij verstaat je vak en bent je geheel bewust van de risico’s die ermee gepaard gaan. Jij weet hoe je jezelf en de mensen om je heen moet beschermen tegen welke ‘occupational hazard’ dan ook. Dan ben je toch ook wel bekend met alle attributen die daarbij komen kijken?

Dat hopen we wel, ja. Maar daar er in de industrie en op andere plekken waar met zwaar materieel wordt gewerkt nog te vaak ongelukken gebeuren, is veiligheid iets waar we op blijven hameren. Hieronder hebben we dan ook een kleine – doch niet onuitputtelijke – samenvatting gemaakt van de meest voorkomende beschermingsmiddelen. En jij ziet vast in één oogopslag of het op jouw ambacht van toepassing is!

Hoofd & gelaat

Die bordjes aan de hekken van bouwplaatsen waar zo’n figuur op staat met een helm op, hangen daar niet voor niks. Dat zijn geen suggesties; zonder een hoofddeksel van enige kwaliteit hoor je hier gewoonweg niet te zijn. En daar bedoelen we dus geen stijlvolle heden mee! Nee, een bouwvakkershelm die je tegen ernstige letselschade kan beschermen. Als we tenminste niet van de allerergste ongelukken uitgaan. We besparen je de ranzige details van uitzonderlijke gevallen die ons ter ore zijn gekomen.

Hoe dan ook. Wees niet de uitzondering op de regel die daarvan nog vele doet volgen. Want zodra jij met je blote hoofd de werkvloer op stapt, denken anderen ook dat persoonlijke bescherming zwaar overschat wordt. En daar wil je niet voor verantwoordelijk zijn!

Kies daarnaast voor een veiligheidsbril of gelaatsmasker, mochten je ogen en mond gevaar lopen in verband met vonken, splinters en andere kleine deeltjes. Ook stof- en gasmaskers om je longen te beschermen moeten aanwezig zijn bij het uitoefenen van beroepen waar je met fijnstoffen en andere gevaarlijke middelen in aanraking komt.

Gehoor

Zodra er iets misgaat met je gehoor, kun je je oren wel afschrijven. Dat wil zeggen dat schade aan je gehoorgang meestal onomkeerbaar is. Oorkappen helpen je hiertegen beschermen wanneer je werkt op een plek waar je bloot wordt gesteld aan constante en harde geluiden. Wanneer die in mindere doch gevaarlijk hoge mate aanwezig zijn, kun je altijd voor oordoppen kiezen. Passen die jou niet? Een veel voorkomend probleem! Laat dan door je plaatselijke specialist otoplastieken aanmeten. Zo profiteer je van bescherming op maat!

Voetenwerk

In slapstick komedies valt er heel vaak iets op de tenen van een centraal karakter en daar ligt heel het publiek dubbel om. En jij ook, als het je overkomt. Maar dan van de pijn! Kies daarom ook voor werkschoenen van stevig materiaal en de hoogste kwaliteit. Dat betekent dat ze ook van harde neuzen voorzien moeten zijn. Liefst van metaal. Zo stap je altijd vol zelfvertrouwen jouw werkterrein op! Maar ga niet naast je schoenen lopen, hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *