De meest voorkomende blessures

Als je sport ontkom je er bijna niet aan. Je hoeft maar één keer verkeerd te landen, jezelf niet goed op te vangen of omver gebeukt worden en je kan er nog maanden last van hebben. Ook kan het zijn dat bijvoorbeeld je knieën niet zo sterk zijn of je snel door je enkels gaat. Er kan genoeg fout gaan dus! Dit zijn de meest voorkomende blessures.

De knieblessure

Pas op je knieën want dit is verreweg de meest voorkomende blessure in Nederland. Jaarlijks lopen er ongeveer 1 miljoen Nederlanders een knieblessure op. Knieblessures zijn voor 21% verantwoordelijk voor alle blessures die worden opgelopen. 1 op de 3 krijgen op lange termijn (langer dan drie maanden) last van hun knie en 2 op de 5 mensen met een knieblessure moet dit laten behandelen door een (para)medicus. Het aantal knieblessures is de laatste tijd sterk toegenomen.

De Enkelblessure

Ongeveer 700.000 sporters in Nederland lopen jaarlijks een enkelblessure op. Dit is ongeveer 15% van alle blessures in een jaar. Enkelblessures ontstaan vaak plotseling. Bijvoorbeeld het misstappen of op iemand anders voet staan waardoor je hard door je enkel gaat. Ook verdraaiingen en bandletsels komen vaak voor. Bijna een derde van alle sporters heeft last van een oude enkelblessure en moeten hun enkel versterken of trainen. Als ze dit niet doen lopen ze het risico om zich weer te blesseren, een enkel blijft namelijk vaak een zwak punt. Je kan verschillende oefeningen vinden om je enkel te versterken.

De schouderblessures

Zo’n 400.000 sporters lopen jaarlijks een schouderblessure op. In tegenstelling tot enkelblessures krijg je een blessure aan de schouder bijna nooit plotseling.  Dit komt namelijk vaak door een verkeerde uitvoering of een te hoge belasting. Je kan er dan voor kiezen om helemaal te stoppen met de oefeningen, hiermee zal de blessure verholpen zijn. Je kan er ook voor kiezen om de trainingsfrequentie en aantal oefeningen te verlagen. Ook is het vak verstandig om het gewicht lager te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *