Dit moet je weten als je weer begint met sporten

Ga je voor het eerst beginnen met serieus sporten of pak je het na een lange tijd weer op? Goed bezig! Sporten is gezond en heeft zowel fysieke als mentale voordelen. Het is goed voor je, je krijgt er meer energie van en een beter zelfbeeld. Maar je moet ook oppassen dat je niet te snel gaat, als je je lichaam overbelast of verkeerd traint loop je het risico om een blessure op te lopen. Om dit te voorkomen hebben we een paar dingen voor jou op een rijtje gezet.

Loop niet te hard van stapel

Bouw je trainingen rustig op. Een veelgemaakte fout is het te enthousiast beginnen met trainen. Je lichaam is (nog) niet gewend aan zulke intense workouts waardoor het overbelast raakt en jij meer risico loopt op een vervelende blessure. Met zo’n blessure kan je vaak een tijd niet meer sporten en behaal je precies het tegenovergestelde wat je wilde bereiken.

Het is dus belangrijk dat je niet te lang sport, maar ook niet te heftig. Het is vaak verstandig om niet gelijk te veel kilo te tillen of 10 kilometer te hardlopen. Het lukt je misschien wel, maar dit gaat vaak ten koste van je lichaam. De beste regel die je hiervoor kan aanhouden is het luisteren naar je lichaam. Als je ergens pijn krijgt negeer dit dan niet, maar pas je workout er op  aan.

Je hoeft het niet alleen te doen

Veel mensen hebben een verkeerde houding tijdens het sporten, in het bijzonder bij fitnessen. Dit kan er voor zorgen dat je later veel last van je rug, knieën of iets dergelijks krijgt. Een personal trainer kan je hiermee goed helpen. Zo geeft hij aan wat je moet doen en hoe je het moet doen. Ook kan een trainer beter aanvoelen of je niet meer doet dan jouw lichaam aan kan.

Als een trainer niet in jouw budget ligt kan je ook een trainingsmaatje kiezen. Zo kan hij of zij zien of je een goede houding hebt. Ook kunnen jullie elkaar op hypen en elkaar motiveren als je een dagje geen zin hebt. Zo train je goed en waarschijnlijk ook vaker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *