Trampoline springen veilig voor kinderen?

Uw zorgen over of trampoline springen voor kinderen veilig is, zijn correct. Trampolinespringen vormt een hoog risico op letsel voor kinderen. De activiteit kan leiden tot verstuikingen en breuken in de armen of benen – evenals tot hoofd- en nekletsel. Het risico op blessures is zo groot dat het gebruik van trampolines thuis sterk wordt ontmoedigt. Daarnaast nemen trampolineparkverwondingen ook toe. Toch komen ongelukken tijdens het trampoline niet super vaak voor en kunt u enkele veiligheidsmaatregelen nemen om de veiligheid van uw kinderen te verhogen.

Als u uw kind een trampoline laat gebruiken, volg dan deze belangrijke veiligheidsregels:

  • Gebruik veiligheidsnetten en kussens

Installeer voor trampolines voor thuis een trampolinebehuizing – een speciaal net dat is ontworpen om de trampoline te omringen – en bedek het frame, de veren en de omliggende landingsoppervlakken van de trampoline met beschermende kussens. Controleer de apparatuur regelmatig op scheuren, loslatingen en bederf. Dit wordt ook wel een trampoline met net genoemd. Verder zitten bij alle trampolines vaak wel een beschermrand die het frame en de veren beschermd.

  • Plaats trampolines in de grond

Een val van een hoger oppervlak vergroot het risico op letsel. Daarom kun je ook een trampoline laten ingraven of zelf ingraven, zodat de trampoline een gelijke hoogte heeft met de grond. Hiervoor is de Etan Premium Gold Inground erg geschikt. Zorg er daarnaast voor dat de trampoline op veilige afstand staat van bomen en andere gevaren.

  • Trampoline-activiteit beperken

Sta niet toe dat een kind jonger dan 6 jaar de trampoline gebruikt. Laat slechts één persoon de trampoline tegelijk gebruiken. Laat vliegende salto’s of andere mogelijk risicovolle bewegingen op de trampoline niet toe zonder toezicht, instructie en correct gebruik van beschermende uitrusting zoals een harnas.

 

  • Laat springen zonder toezicht niet toe

Als u een trampolineladder gebruikt, verwijder deze dan altijd na gebruik om te voorkomen dat kinderen zonder toezicht toegang hebben.

Houd er rekening mee dat trampoline-blessures ondanks het toezicht van volwassenen vaak voorkomen. Zorg ervoor dat volwassenen veiligheidsregels actief naleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *