Wat is asbest?

Asbest is een door de natuur gevormde vezelstructuur van 6 soorten mineralen. Ondanks we weten dat asbest zeer gevaarlijk is voor de gezondheid, heeft asbest ook een redelijk aantal goede eigenschappen. Asbest Is namelijk zeer sterk en slijtvast, het is bestand tegen vuur en kan hoge temperaturen weerstaan. Het werd veel gebruikt met het bouwen van woningen tot 1994, hierna werd het verboden om asbest te gebruiken. Asbest heeft als negatieve eigenschap dat als het breekt, er allerlei losse vezels ingeademd kunnen worden. Het inademen van deze vezels veroorzaakt longkanker of asbestose en hier kunnen mensen aan overlijden. Asbest mag niet zomaar worden verwijderd en moet worden gedaan door een asbestsaneringsbedrijf, zij voorkomen dat er asbestdeeltjes vrijkomen. Is asbestsanering noodzakelijk?

Hoe herkent u asbest?

We weten nu wat asbest is en dat het gevaarlijk is, de volgende stap is nu het herkennen van asbest. Het is bekend dat asbest een vezelachtige structuur heeft en dat het veel in oude woningen werd gebruikt. Asbest heeft meestal een witte of grijze kleur, maar er bestaat ook blauw asbest en bruin asbest. Los van de kleur is asbest het meest terug te vinden op daken als gevelplaten of golfplaten. Als u twijfelt of u asbest in uw huis of bedrijfspand heeft, dan is het advies om een expert te laten beoordelen of het om asbest gaat of niet. U mag absoluut niet zelf proberen om het asbest te verwijderen, laat staan zagen of boren in asbest. Dit moet altijd gedaan worden door een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van asbestsanering.

Asbestsanering noodzakelijk?

Zoals genoemd is het zeer gevaarlijk voor uw en onze gezondheid om zelf asbest te verwijderen. Er zijn gecertificeerde specialisten die uw asbestsanering met perfectie kunnen uitvoeren. De asbestsanering is voorzien aan een zeer strenge regelgeving om onze veiligheid te waarborgen. Een voorbeeld hiervan is dat u asbest niet in grote getalen mag dumpen bij een vuilstortplaats. Hiervoor moet een aanvraag worden ingediend en zo nodig worden betaald. Dit doordat asbest een dusdanig gevaarlijk materiaal is wat niet overal mag rondzwerven. Asbestsanering is hierdoor extreem belangrijk en zeer noodzakelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *