Wat is het rendement van zonnepanelen?

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. De meest gebruikte zonnepanelen zijn de Polykristallijne en de Monokristallijne. De polykristallijne zonnepanelen zijn meestal blauw en voordeliger dan de zwarte Monokristallijne zonnepanelen, maar het kwaliteitsverschil is relatief klein. Het kiezen van zonnepanelen doen mensen vaak vanwege wat “het oog mooi vindt” en wordt er meestal gekozen voor Monokristallijne zonnepanelen. Dit is echt geen verkeerde keuze omdat er bijna geen foute keuze gemaakt kan worden als het gaat om wat de aanbieders te bieden hebben. Het stukje uiterlijk van de zonnepanelen kan echter wel invloed hebben op het totale rendement. Wat is het rendement zonnepanelen wanneer er gekeken wordt naar identieke omstandigheden?

Zonnepanelen rendement

Ondanks zonnepanelen tegenwoordig een stuk goedkoper zijn dan vroeger, is het rendement van zonnepanelen afhankelijk van het aantal panelen op uw dak. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan en de omvormer na gemiddeld 13 jaar aan vervanging toe is. Het Milieu Centraal schat dat de totale investering na 13 jaar is terugverdiend, maar heeft geen rekening gehouden met de aankoop van de zonnepanelen en subsidies en BTW-teruggave. De 13 jaar is gebaseerd op een dak met 10 zonnepanelen met een kostprijs van € 4600,- en 2600 Wattpiek. Wattpiek geeft de opbrengst van een zonnepaneel aan. 1 Zonnepaneel heeft een vermogen van 260 Wattpiek per paneel en levert gemiddeld per jaar 220 kWh op, 10 zonnepanelen leveren dan gemiddeld per jaar 2200 kWh op. Een gemiddeld huishouden verbruikt gemiddeld 3500 kWh per jaar, dus door de zonnepanelen kan het behoorlijk schelen op je energierekening. Het rendement van zonnepanelen is sterk afhankelijk van het aantal panelen, stand van de zon, ligging van de panelen en de kwaliteit van de panelen.

Zijn er verschillen in zonnepanelen?

De verschillen in zonnepanelen heeft onder andere te maken met de kristallen in de zonnepanelen en hebben allemaal een verschillend zonnepanelen rendement. Wilt u het meeste rendement met zonnepanelen behalen, dan zijn de egaal zwarte zonnepanelen perfect. Deze bestaan uit 1 kristal en daarom ook de naam Monokristallijn. Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen en hebben een iets lager rendement van zonnepanelen. Deze zijn vaak blauw van kleur en goedkoper in aanschaf. De goedkoopste zonnepanelen zijn Amorf zonnepanelen en hebben een vrij groot formaat en bieden het laagste zonnepanelen rendement.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *