Wat zijn ETF’s?

ETF staat voor Exchange-traded Funds. Dit is een soort verzameling van verschillende investeringen. Dit fonds omvat een groep aandelen, obligaties en grondstoffen. ETF’s zijn als onderlinge fondsen. ETF’s zijn echter genoteerd en worden verhandeld op de beurs. De prijs van ETF’s fluctueert gedurende de dag. En ze kunnen op elk moment van de dag worden gekocht en verkocht. ETF’s zijn een goede optie voor nieuwe investeerders omdat ze kosteneffectief zijn. Ze zijn ook meer liquide dan onderlinge fondsen.

Hoe je het beste in ETF’s kunt beleggen?

ETF is een mand met meerdere beleggingen. Het geld wordt belegd in verschillende aandelen uit diverse sectoren. Hoe best in ETF beleggen? ETF’s worden online verhandeld via diverse online brokers. Voordat je in ETF belegt, moet je weten of het actief of passief wordt beheerd. Bij actief beheerde ETF’s zal de portefeuillemanager het fonds constant beheren en een hoger rendement behalen. Passief beheerde fondsen zullen geen hoger rendement opleveren. Ook zal de kostenratio voor de actief beheerde ETF hoger zijn dan de passieve. De belegger moet de kosten afwegen tegen de opbrengsten en een beslissing nemen.

Voordelen en nadelen van ETF’s

De gemiddelde kosten van ETF zijn laag, aangezien de belegger niet afzonderlijk in alle aandelen kan beleggen. De bemiddelingskosten zullen ook lager zijn omdat de ETF in één transactie wordt gekocht of verkocht. Sommige goedkope ETF’s hebben geen makelaarsmogelijkheid. Laten we eens kijken naar enkele voor- en nadelen van ETF’s

Voordelen

 • Voorraden uit verschillende industrieën in één mand
 • Weinig bemiddelingsprovisie
 • Kostenratio is lager
 • Vanwege de diverse aandelen is risicobeheer eenvoudig

Nadelen

 • ETF’s die actief worden beheerd, hebben hogere vergoedingen
 • Diversificatie kan worden beperkt door de focus op één bedrijfstak
 • Transacties voor liquiditeitsbelemmeringen zijn minder

Soorten ETF’s

De investeerders gebruiken ETF’s om extra inkomsten te genereren. Daarnaast kunnen ETF’s ook worden gebruikt voor speculaties, om het risico in de portefeuille te compenseren. Er zijn verschillende soorten ETF’s met verschillende kenmerken.

 • Obligatie-ETF: dit type ETF’s belegt meestal in obligaties zoals staatsobligaties, lokale obligaties, staatsobligaties of bedrijfsobligaties.
 • Industrie-ETF’s: dit type richt zich alleen op één type industrie, zoals informatietechnologie, banksector, farmaceutische of oliesector.
 • Commodity ETF’s: De portefeuille van deze ETF bestaat uit beleggingen in grondstoffen zoals goud en ruwe olie.
 • Valuta-ETF’s: deze ETF belegt in de valuta’s van het buitenland, zoals EURO, Australische dollar enzovoort.
 • Inverse ETF’s: dit type ETF richt zich op het maken van winst door short te gaan op de aandelen. Short gaan is niets anders dan de aandelen verkopen in afwachting van een daling van de prijs. En dezelfde aandelen tegen een lagere prijs kopen als de prijs daalt.

Geld verdienen met ETF’s is onderhevig aan marktrisico’s. Net als bij het handelen in aandelen, kun je, als de marktomstandigheden verslechteren, ook op ETF’s verlies lijden. Het risico of het opgelopen verlies zal echter kleiner zijn in vergelijking met onderlinge fondsen of individuele aandelen.

Om verliezen te voorkomen is het belangrijk je altijd goed in te lezen in de opties, voordat je daadwerkelijk begint met investeren. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *