Zo worden automatten gemaakt

Iedereen die een auto bezit heeft ze: automatten. Maar sta je ook wel eens bewust stil bij deze gebruiksproducten? Meestal zitten ze standaard in je auto en hoef je niet eens na te denken over de aanschaf ervan. Totdat ze slijten en oud worden. Automatten beschermen je auto tegen vocht en vuil en dus is het belangrijk om tijdig nieuwe aan te schaffen. Maar welke kies je: ga je voor naaldvilt, velours of rubber? En voor welke afwerking kies je? Voordat je jouw customized automatten in gebruik kunt nemen, gaat er nog een heel productieproces aan vooraf. Hoe dat precies in z’n werk gaat? Dat vertellen we je in dit blog.

Voorwerk

Voordat de machines voor je beginnen te draaien, dien je eerst aan te geven welke matten je nodig hebt. Dat doe je heel eenvoudig door aan te geven welk type auto je rijdt. De fabrikant weet dan exact welke pasvorm bij jouw auto hoort. Zodra je dit hebt doorgegeven en een keuze hebt gemaakt in materiaal en afwerking, kan de fabrikant jouw bestelling gaan verwerken.

Vakkundige precisie

Zodra de bestelling binnenkomt bij de fabrikant, gaan ze zo snel mogelijk voor je aan de slag. Ze beschikken over ontzettend veel digitale tekeningen van automatten. Eigenlijk is er voor bijna elk model van alle bekende automerken wel een unieke tekening. Elke mat wordt met vakkundige precisie door een computergestuurde snijmachine uitgesneden. Mede daardoor is er zo min mogelijk snijverlies. De matten worden namelijk op een zo gunstig mogelijke manier uit de tapijtrol gesneden.

Ouderwets handwerk

Wanneer het tapijt op maat gesneden is, worden de matten door mensenhanden op de naaimachine afgewerkt. Zowel het omboorden van het tapijt als het afzetten met geweven band of nubuck wordt gedaan met de hand. Vervolgens wordt iedere mat per stuk gecontroleerd op afwerkingskwaliteit, voordat ze naar de laatste stap van het productieproces gaan. 

Laatste stap

Hoe je de mat op de vloer van je auto bevestigd, kan per type auto verschillen. De gaten daarvoor worden al tijdens het snijproces uitgesneden. Daardoor komen de gaten op exact de goede plek. Het enige dat dan nog dient te gebeuren is het aanbrengen van de juiste doppen.

Onderhoud

Nadat de matten voorzien zijn van doppen, zijn ze klaar voor gebruik. Doordat ze helemaal op maat gemaakt zijn, bevestig je ze heel makkelijk zelf in je auto. Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt genieten van je nieuwe automatten is het belangrijk om regelmatig je auto interieur te reinigen. Zo houd je je matten knap waardoor je interieur jaren meegaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *