Het advies van 2020-2021 luid; blijf zoveel mogelijk thuis. Thuiswerken wordt dus steeds normaler in de maatschappij. Waar de werkgever vroeger werknemers graag op kantoor wilde zien, werken nu veel mensen thuis. Hoewel we in tijden van Covid-19 even niet anders kunnen, zijn de meningen over thuis werken verschillend. Door thuis werken worden er kosten bespaard, maar wordt het personeel hier ook productiever van? Hieronder vind je de voor – en nadelen van thuiswerken.

De voordelen

Kostenbesparing

Een van de grootste voordelen van thuis werken is dat de werkgever kosten bespaart. Aangezien werknemers niet meer naar kantoor komen, is er minder kantoorruimte nodig. Ook van de dagelijkse lunch of de vele kopjes koffie is geen sprake meer. Ook wordt er veel minder gebruik gemaakt van de auto of het openbaar vervoer. Dit kan aardig wat kosten besparen.

Verhoogde productiviteit

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat werknemers productieve zijn wanneer ze flexwerken dan wanneer ze op kantoor werken. De mensen die thuis werken waren 15% productiever dan hun collega’s op kantoor. Ook geeft 92% aan dat ze evenveel of meer werk verzetten wanneer ze thuiswerken. Ook worden collega’s minder gestoord waardoor het concentratie vermogen hoog blijft. Hierdoor blijven collega’s gemotiveerd.

Minder verzuim

Werknemers zullen zich minder snel ziekmelden wanneer ze thuiswerken. Wanneer iemand last heeft van een verkoudheid of blessure zal iemand eerder bereid zijn om thuis te werken.

De nadelen

Werk en privé

Het thuiswerken heeft ook een aantal nadelen. Omdat thuiswerkers flexibeler zijn in het bepalen van hun planning is het lastig om werk en privé te onderscheiden. De neiging om even wat privézaken tussendoor te doen is groot. Dit leidt tot meer overspannen werknemers

Minder soepele gesprekken

Belangrijke zaken worden online besproken. Hierdoor is het overbrengen van serieuze zaken lastiger. Een offline vergadering is veel effectiever om belangrijke zaken te bespreken. Wanneer je weinig ruimte hebt op kantoor is er ook een mogelijkheid om een vergaderruimte te huren. Vergaderruimte huren doe je gemakkelijk bij Bedrijvencentrum Waasland.

Niet voor iedereen geschikt

Voor sommige werknemers is thuiswerken erg moeilijk. Sommige mensen vinden het heerlijk om ’s ochtends naar hun werk te rijden of met een krantje in de trein te gaan zitten en kunnen nu moeiteloos meteen achter hun computer gaan zitten. Daarnaast kunnen veel mensen niet goed werken wanneer ze thuis zijn omdat ze thuis associëren met ontspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *