Alcoholverslaving in tijden van corona: Hoe ga jij met alcohol om?

Nederlanders drinken graag een wijntje. Ga je naar een vrijdag middag borrel? Dan wordt er vast alcohol gedronken. In het weekend op stap? Dan blijft het niet bij een paar drankjes. De meerderheid van de Nederlanders vindt het drinken van alcohol gezellig waardoor dit door de grote meerderheid wordt geaccepteerd. Al maanden is de horeca gesloten om verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Normaal gesproken wordt op plekken zoals restaurants, kroegen en andere openbare gelegenheden de meeste alcohol genuttigd. De omgeving waarin mensen alcohol drinken is hierdoor veranderd met het gevolg dat alcohol alleen nog maar vanuit huis wordt gedronken. Dit maakt de scheidingslijn tussen recreatief drinken en het ontwikkelen van een alcoholverslaving extra dun. Veel artsen zien dat ex-alcoholisten terugvallen in hun oude patroon.

Wat is een alcoholverslaving?

Er wordt gesproken van een alcoholverslaving wanneer het gebruik van alcohol niet meer gestopt kan worden. Zelfs in het beginstadium kan dit al gevolgen hebben voor het dagelijks leven.

Het eerste stadium van een alcoholverslaving bestaat eigenlijk uit overmatig alcohol nuttigen in een thuisomgeving. Ongemerkt neemt alcohol een steeds grotere plek in het dagelijks leven in. Er kunnen problemen op het werk ontstaan en het kan negatieve gevolgen hebben voor het gedrag.

In het tweede stadium worden de gevolgen van het alcohol gebruik steeds meer zichtbaar. Men neemt ontslag, stopt met studie en relaties worden verbroken, waardoor die persoon in een vicieuze cirkel terecht komt. De problemen worden allemaal veroorzaakt én zijn ook het gevolg van alcohol gebruik.

In het laatste stadium isoleren mensen zich en zij worden volledig afhankelijk van alcohol. De persoon zal het gevoel hebben dat hij of zij niet kan functioneren zonder alcohol.

Vraag hulp

Alcoholisme is een zeer gevaarlijke verslaving in tijden van crisis. Dit betekent dat ex-alcoholisten steeds vaker naar de fles grijpen. Ook iemand die wel vaker net iets te veel drinkt kan het tijdens een crisis lastig krijgen. Herken jij jezelf hierin of zie je dit patroon terug bij familie of vrienden? Vraag hulp bij alcoholisme en maak het probleem bespreekbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *