Ben jij een gangmaker?

Tja, dat is een vraag die je natuurlijk op meerdere manieren kunt interpreteren. Maar we bedoelen ermee dat je weet hoe je wat op tafel zet en waarom.

 

Is dat nou zo belangrijk? Nou, wel als je de mensen die je over de vloer krijgt de indruk wilt geven dat je weet wat je doet. Dat je ‘de regels’ kent. Zo hoort wijn bijvoorbeeld deskundig te worden geopend en in de speciaal voor die specifieke soort bedoelde glazen geschonken worden. Ja ja, ga d’r maar aan staan!

 

Allereerst moet je je interieur natuurlijk aangenaam en gezellig maken voor je bezoek. Is het dat al? Hartstikke mooi! Zorg er alleen wel voor dat je voldoende zit- en beenruimte hebt voor al je gasten.

 

Wat betreft het eten zelf; of je nu persoonlijk iets fabriceert of een maaltijd bestelt, zorg ervoor dat het niet alleen heerlijk smaakt maar ook aantrekkelijk gepresenteerd wordt. Dat doe je zo:

Aantal gangen

Je hebt hopelijk zelf wel bepaald wat je publiek allemaal kan, wil en mag eten. In samenspraak met hen, bedoelen we dan. Ook het aantal gangen kan hierbij besproken zijn. Hoeveel precies? Aan een proper gedekte tafel kun je dat meteen zien. Het aantal borden, schalen en/of glazen. Vorken, messen en lepels, inclusief die voor het dessert. Alles hoort natuurlijk op een bepaalde manier te liggen. Volop genieten van jouw kookkunsten doen jullie namelijk…

…van buiten naar binnen

En van boven naar beneden. Dat houdt in dat je de borden en kommen die je het eerst gebruikt, bovenaan hebt staan. Daar ligt uiteraard zo’n prachtig opgerold katoenen servet op.

 

Laat wel duidelijk zien dat twee stukken bestek die naast elkaar liggen niet ‘bij elkaar’ horen. Dat doe je door bestek dat meer naar binnen ligt, lager te positioneren. Bovenaan de borden komen de dessertvorkjes (wijzend naar links) en -lepeltjes (daar weer boven, wijzend naar rechts) te liggen. Meerdere glazen per gast zet je schuin tegenover elkaar rechtsboven naast het bord neer.

Eenheid

Veel mensen vinden het moeilijk om alle details perfect te krijgen. Is ‘t ook. Want welke tafelkleden gaan nou mooi bij welke placemats? En hoe zit het met bestek? Dat moet toch een beetje bij de sfeer van de rest van de aankleding passen.

 

Gelukkig heb je niks te vrezen zolang je op de beste merken vertrouwt. Zo heeft Keltum precies wat je zoekt, of je nu een authentieke of moderne setting wilt! Rest ons nog om je een gezellig en smakelijk diner toe te wensen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *