Chromebook vs laptop anno 2020

Wanneer je een nieuwe laptop of Chromebook wilt aanschaffen, kan het zijn dat je al gauw door de
bomen het bos niet meer ziet. Er is onwijs veel keus tussen soorten, maten, merken,
geheugencapaciteiten en nog veel meer. Zo kan je ook voor de vraag staan wat het beste bij jou past: een Chromebook of een laptop. In deze blog vind je het antwoord.

Besturingssysteem

Het grootste verschil tussen een Chromebook en een laptop is het besturingssysteem. Een Chromebook gebruikt Chrome OS en een Windows-laptop Windows. Chrome OS is een soort uitgebreidere versie van Google Chrome. De interface is simpel en erg rechttoe rechtaan, waardoor hij gemakkelijk in gebruik is. Het is een licht systeem, waardoor een Chromebook snel is opgestart. De programma’s die je met een Chromebook gebruikt zijn internet applicaties uit de Chrome Web Store en Android applicaties uit de Google Play Store. Een Windows-laptop maakt gebruik van Windows. Dat systeem is diepgaander. Het grootste verschil met Chrome OS is dat je met Windows gemakkelijker kunt multitasken. Je kunt eenvoudig verschillende programma’s naast elkaar open hebben staan en ertussen wisselen. Daar komt bij dat je met dit systeem vrijwel alle programma’s kunt gebruiken.

Lokale of cloud opslag

Een Chromebook heeft doorgaans weinig opslag, waardoor je jouw bestanden grotendeels in de cloud zal moeten opslaan. Zolang je internetverbinding hebt, maakt dat geen verschil, maar zodra je geen internet hebt, kan je niet bij al je bestanden. Een gewone laptop heeft een grote schijf, waar je veel bestanden op kan opslaan. Daardoor heb je deze altijd bij de hand.

Veiligheid

Een Chromebook is automatisch beveiligd via Google en bij een laptop heb je een antivirus software nodig. Google loopt ermee te koop dat hun Chromebooks geen last hebben van virussen en het lijkt erop dat ze nog weinig onder de aandacht zijn van hackers. Daardoor zou je zeggen dat een Chromebook veiliger is dan een laptop.

Wat ga je er mee doen?

Een Chromebook is vooral goed voor browsen, filmpjes kijken of muziek luisteren. Vrijwel overal zul je internetverbinding voor nodig hebben, omdat de schijfcapaciteit meestal beperkt is. Met een laptop kan je veel meer kanten uit. Het heeft een grotere schijf, waarop je veel bestanden en programma’s kunt opslaan. Ook hebben laptops betere processoren, waardoor ze meestal ook geschikt zijn voor gamen.

Batterijduur

Een Chromebook kan over het algemeen langer zonder oplader, omdat het besturingssysteem lichter is. Het vraagt dus minder energie. Wel verschilt het per model laptop hoe energiezuinig hij is, waardoor er niet één duidelijk antwoord mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *