De verschillende soorten waterfilters

Voor bronwater of ander problematisch water raad ik druppelfilters aan. Deze filters gebruiken een combinatie van keramische en koolstofblokfiltratie. Over het algemeen zijn ze het goedkoopste type filter om te onderhouden.

Als u alleen geïnteresseerd bent in een werperfilter, verwijdert dit BWT filter de meeste verontreinigingen

Als u €1500 tot €3000 kunt uitgeven, zijn ‘hele huis’-filters een goedkope optie op lange termijn. Deze filters worden geïnstalleerd aan de leiding waar de gemeentelijke waterleidingen uw woning binnenkomen.

De verontreinigingen die u wilt verwijderen

Meestal wilt u deze verontreinigingen uit uw water verwijderen:

 • Giftige metalen (lood, kwik, aluminium, cadmium, chroom, koper, enz.)
 • Additieven (chloor, chlooramines, fluoride)
 • Bijproducten van chlorering (trihalomethanen of THM’s)
 • VOS en andere organische verbindingen (pesticiden, herbiciden, farmaceutische producten, brandstoffen)
 • Bacteriën en virussen (Giardia, Cryptosporidium, etc.)
 • Radioactieve stoffen (radon en uranium enz.)

Als u gemeentelijk water gebruikt, vindt u meestal deze verontreinigingen:

 • Chloor
 • Chlooramines
 • Fluoride
 • THM’s (trihalomethanen)
 • VOS (vluchtige organische stoffen)

Als u bronwater gebruikt, zijn dit de meest voorkomende verontreinigingen die u aantreft:

 • Fijnstof (vuil, stukjes blad, etc.)
 • Bacteriën en virussen
 • VOS (vluchtige organische stoffen)
 • Radioactieve stoffen

De effectiviteit van verschillende soorten waterfilters

Werperfilters

Filters in werperstijl zoals Brita-filters zijn goedkope eenheden, waardoor ze erg populair zijn bij consumenten. Op de lange termijn zijn ze echter een van de duurste opties. De filterpatronen moeten regelmatig worden vervangen – de kosten voor 180 liter zijn elk € 7-10, of € 130- € 190 voor 3000 ilter.

Bijna alle filters in werperstijl gebruiken GAC of “gegranuleerde actieve kool” als filtermedium. Meestal is GAC kokosnootschillen die in afwezigheid van zuurstof tot een hoge temperatuur zijn verwarmd en vervolgens zijn gegranuleerd. Deze filters verwijderen wel wat chloor en waterstofsulfide (rotte eierengeur) – maar zijn niet effectief in het verwijderen van VOC’s, metalen, pesticiden of fluoride. Over het algemeen zijn het niet erg effectieve waterfilters.

Filters voor omgekeerde osmose

Omgekeerde osmosefilters gebruiken een membraan dat veel verontreinigingen uit water verwijdert. Ze worden meestal gecombineerd met een granulaat met actieve kool om chloor te verwijderen. De meeste filters voor omgekeerde osmose zijn onder de gootsteen geïnstalleerd en hebben een vuilwatertank. Het halfdoorlatende membraan scheidt veel verontreinigingen (die meestal een grotere deeltjesgrootte hebben dan water) van het water en stoot daarbij een grote hoeveelheid water af. Het resultaat is een verspilling van enkele liters water per gefilterde gallon en ook veel natuurlijk voorkomende mineralen (waaronder calcium en magnesium) worden uit het water verwijderd.

Het zijn echter behoorlijk effectieve filters om verontreinigingen te verwijderen. Ze verminderen echter geen VOC’s of pesticiden (tenzij een Carbon Block-filter is inbegrepen). Het kan een uur duren om een ​​liter water te filteren en de filters moeten regelmatig worden vervangen.

Aanrecht distilleerders

Aanrechtdestilleerders zijn effectieve waterzuiveraars, maar ze hebben wat tijd nodig om water te destilleren (bijvoorbeeld 5 uur om 1 gallon te destilleren). Ze hebben ook elektriciteit nodig om te werken, ze geven wat warmte af en de geïntegreerde ventilatoren maken wat geluid. Ook verwijderen de meeste distilleerders geen VOC’s (zoals benzeen) omdat ze een lager kookpunt hebben dan water. Ze zullen dus samen met de stroom verdampen, wat resulteert in een vervuild destillaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *