Steeds meer Nederlanders maken hun huis duurzamer

In steeds meer huizen wordt er geen gebruik meer gemaakt van aardgas en is het koken op gas en de cv-ketel verleden tijd. De Nederlandse overheid wilt dat nieuwe woningen niet meer op gas worden aangesloten om de CO2-uitstoot te verminderen. Voor 2050 moet het zo zijn dat huishoudens helemaal geen gas meer gebruiken, ook moet de Nederlandse woningvoorraad energieneutraal zijn.

Ook wordt er steeds meer zonne- en windenergie opgewekt, door zowel de overheid als bedrijven en consumenten. Dit gaat gepaard met de steeds verdere ontwikkeling van verschillende technologieën zoals een nieuwe energieopslagtechniek. Maar wat kan jij als bewoner nou doen om je steentje bij te dragen? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet.

Het begint bij goede isolatie

Je kan een huis zo duurzaam maken als je wilt, maar als het huis niet goed geïsoleerd is heeft het eigenlijk geen zin. Als je je huis goed isoleert verbeterd je energielabel, wat gunstig is als je je huis ooit wilt verkopen, Ook spaar je er energie mee en kan de temperatuur in het huis beter geregeld worden. Veel voordelen dus om je huis te isoleren!

Nieuwere woningen zijn vaak al goed geïsoleerd, maar aan oude woningen en loft woningen moet vaak nog veel gedaan worden. Zo kan het zijn dat je het dak, muren en de vloer opnieuw moet laten isoleren. De kosten hiervoor kunnen zomaar oplopen tot €10.000. Je bespaart hiermee wel €1.100 per jaar en dit betekent dat je het binnen 9 jaar terugverdient hebt. Dit is zeker handig als je van plan bent om nog lang in hetzelfde huis te zitten!

Wek je eigen stroom op

Het wordt steeds populairder, je eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Ook dit is, net zoals je huis isoleren, een investering van enkele duizenden euro’s. Dit bedrag is afhankelijk van je type woning en het aantal panelen. Met zonnepanelen bespaar je tussen de €400 en €800 per jaar, je krijgt hier geen subsidie voor maar je mag de btw wel aftrekken van de belasting, toch leuk meegenomen!

Ook de kleine beetjes helpen. Zo zijn LED-lampen wel 75 tot 85 procent zuiniger dan gloei- of halogeenverlichting. Ze zijn misschien wel iets duurder maar dat heb je er op lange termijn er zeker uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *