Een baan vinden in tijden van corona; zo pak je het aan!

Ben je momenteel op zoek naar een nieuwe baan? Dan valt het in deze tijden niet mee! Volgens het NOS is het aantal vacatures in eind maart met meer dan twintig procent gekrompen, in vergelijking met de drie maanden daarvoor.

In iedere regio in Nederland is deze daling zichtbaar. Het massaontslag zorgt er voor dat veel mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan. De Gelderlander publiceerde bijvoorbeeld dat meer dan 150.000 Gelderse banen op de tocht staan, waardoor er natuurlijk meer vraag komt naar werk in Gelderland.

Je vraagt je daardoor waarschijnlijk af: hoe vind ik in deze coronatijden een baan? In dit artikel lees je 5 tips om gemakkelijker aan een baan te komen.

Maak een prachtige cv

Zorg ten eerste voor een prachtige cv, waardoor je tussen de andere kandidaten uitspringt. Je cv is namelijk het eerste waar de werkgever naar kijkt. Aangezien iedere functie net even wat anders is, is het verstandig om je cv en motivatiebrief ook constant aan te passen. Leg hierbij de nadruk op de belangrijkste functie-eisen en verklaar waarom deze functie goed bij je aansluit.

Evalueer je sollicitatie

Heb je meerdere sollicitatiegesprekken gehad? Dan is het belangrijk om je sollicitaties ongeveer een keer per week te herzien. Sluiten de functies wel goed aan bij mijn kwaliteiten? En is mijn motivatie wel interessant genoeg voor werkgevers? Om niet steeds dezelfde afwijzingen te krijgen is het verstandig om af en toe je sollicitaties te evalueren.

Staat de vacature daadwerkelijk open?

Voordat je op een vacature reageert is het slim om te ontdekken of de vacature daadwerkelijk open staat. Zoek bijvoorbeeld uit wanneer de vacature online is geplaatst. Wellicht lees je in de vacature al informatie over hoe zij de sollicitaties in deze coronatijden behandelen.

Weet je niet zeker of de vacature op dit moment open staat? Bel dan gewoon even na! Je laat zo zien dat je écht graag wilt werken. Bovendien krijg je zo de kans om vragen te stellen!

Blijf sollicitaties versturen

Laat je verder niet ontmoedigen als iemand jouw heeft afgewezen. Zeker in deze tijd reageren tientallen mensen op een vacature, waardoor de kans groot is dat je wordt afgewezen.

Ook als je een tijd geen reactie hebt gekregen is het slim om te bellen. Op deze manier creëer je voor jezelf meer duidelijkheid en breng je het sollicitatieproces meer in gang.

Blijf jezelf ontwikkelen

Als het vinden een baan geen resultaat heeft opgeleverd is het wellicht een idee om iets nieuws te leren. Ontdek wat werkgevers in jouw branche veel vragen door bijvoorbeeld naar de functie-eisen te kijken. Richt je vooral op de bedrijven waar je graag zou willen werken. Veel bedrijven bieden op dit moment cursussen aan, waardoor je je competenties kan uitbreiden.

Tot slot: laat je nogmaals niet ontmoedigen door de vele afwijzingen. Blijf actief op de arbeidsmarkt door veel te blijven solliciteren en je competenties uit te breiden. Dan moet het vast wel weer goedkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *