Je bedrijfssystemen veilig op een cloud server

In de afgelopen jaren, werken wij steeds meer vanuit een cloud. Dit doen we zowel met onze smartphones en tablets, als met onze computers. Niet alleen bestanden en programma’s kunnen in een cloud opgeslagen worden, er zijn zelfs complete servers in een cloud. We noemen dit cloud servers. Deze cloud servers zijn dus niet tastbaar en dat brengt vele voordelen met zich mee. Ben jij benieuwd wat de voordelen van een cloud server zijn en welke verschillende cloud server er bestaan? Je leest het allemaal in dit artikel.

De voordelen van een cloud server

Van oudsher zijn er fysieke servers, die of op locatie staan of op afstand worden beheert. Deze fysieke servers zijn beperkt in opslag. Je neemt een deel van de server af of de gehele server. Een cloud server is daarentegen flexibel in schaling. Je neemt alleen de ruimte af die je nodig hebt. Wanneer er een periode is met drukte, kan er opgeschaald worden. Wanneer deze drukte afneemt, kun je gemakkelijk weer afschalen.

Deze flexibiliteit in schaling van de opslag, brengt ook financiële voordelen met zich mee. Je hoeft niet meer te investeren in dure hard- en software, die uiteindelijk gaan verjaren en verslijten. In plaats daarvan, betaal je maandelijkse abonnementskosten. De softwareprogramma’s die je nodig hebt, zijn met een cloud server, ook op abonnementsbasis. Hierdoor betaal je echt alleen wat je nodig hebt.

Tot slot, is een voordeel van een cloud server dat het personeel niet gebonden zit aan een locatie. Doordat de server in een cloud staat, kan iedereen binnen het bedrijf, 24/7 toegang krijgen tot de systemen, waar ook ter wereld. Dat is zeer voordelig als er veel voor werk gereisd moet worden.

De verschillende soorten cloud servers

Wanneer je als organisatie graag gebruik wilt maken van een cloud server, zijn er een aantal verschillen waar je uit kunt kiezen: de Public Cloud, de Private Cloud en de Hybrid Cloud.

Public Cloud

In de Public Cloud deel je de infrastructuur van de cloud met anderen. Hier merk je als gebruiker echter niks van. Desondanks deze cloud server gedeeld is, kun je nog steeds gemakkelijk op- en afschalen. Een voordeel van een Public Cloud zijn de lage maandelijkse kosten.

Private Cloud

Een Private Cloud is een cloud server dat je niet met andere deelt. Hierdoor heb jij dus zelf controle over de inrichting daarvan. Met deze vrijheid kun jij gebruik maken van technologieën, die niet aanwezig zijn in de Public Cloud.

Hybrid Cloud

Een Hybrid Cloud is een cloud server, waarbij je op een hybride wijze gebruikt kunt maken van verschillende cloud servers. Op deze manier kun jij ervoor kiezen om gevoelige data in een Private Cloud te plaatsen, waar de infrastructuur op maat is gemaakt. Minder gevoelige informatie kan ondergebracht worden in een Public Cloud. Door deze aanpak, kun je maandelijks besparen op het abonnement.

Zoals je hierboven gelezen hebt, brengt een cloud server voordelen met zich mee, ten opzichte van een fysieke server. Er is flexibiliteit in schaling en het is kostenbesparend. Er zijn drie verschillende soorten cloud servers: de Public Cloud, de Private Cloud en de Hybrid Cloud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *