Goed keukengerei vergroot het kookplezier

Wie gaat klussen, gebruikt daarvoor goed gereedschap. Maar waarom hebben we die mindset niet bij het koken? Veel mensen maken in de keuken gebruik van botte messen, afgeragd keukengerei en zonder het gebruik van de juiste pan voor de juiste toepassing. De reden waarom veel mensen geen zin hebben in koken: het kost te veel tijd en vergt te veel frustratie.

Een pan voor elke toepassing

De meeste mensen gebruiken niet de juiste pannen voor de juiste toepassing. Ze gebruiken simpelweg de pan die voorhanden is. Zonde, want daarmee wordt het eten op een andere manier warm dan de kok eigenlijk bedoeld had. Welke pan er gekozen moet worden, hangt af van het ingrediënt dat moet worden gebakken. Verschillende soorten pannen kopen is dan ook een goed idee.

Zo kunnen vlees en gevogelte het best in een lage koekenpan met een antiaanbaklaag worden gebakken. Deze twee ingrediënten kunnen ook in een koekenpan zonder aanbaklaag. Wie vlees wil aanbraden, kan het best voor een pan met een antiaanbaklaag kiezen. 

Welk materiaal gebruiken?

Pannen en ander keukengerei zijn van allerlei soorten materialen. Er zit bij het koken wel verschil in een aluminium pan, een gietijzeren pan of een RVS pan. Zo geeft aluminium een snellere warmte geleiding, terwijl gietijzer de warmte lang vast houdt. Het duurt met gietijzer ook langer voor de pan heet is.

 

RVS pannen zijn dan weer erg hard en kras- en zuurbestendig. Je kunt ze ook prima op een wat hoger vuurtje zetten. Dat is ook wel nodig, want ze warmen niet snel op. En op die manier heeft elk soort materiaal zijn voor- en nadelen.

Nooit meer werken met een bot keukenmes

Wie goed wil koken, heeft goed gereedschap nodig. Een bot keukenmes verpest het kookplezier al snel. Daarom is het handig altijd de beste keukenmessen bij de hand te hebben. Volgens de Consumentenbond is het allerbeste mes de Zwilling Miyabi type Gytho 700D. Dit mes is 20 centimeter en vlijmscherp, door het uitzonderlijk harde staal. Maar dan hebben we het ook over een mes van 170 euro.

Goed keukengerei is een investering, maar het maakt het koken zoveel leuker, interessanter en meer ontspannen om te doen. 

Messenset of individuele messen?

Kookfanaten kiezen waarschijnlijk voor duurdere messen dan mensen die niet zo van koken houden. Kookfanaten kunnen het best beginnen met één duurder mes en daarna de collectie uitbreiden. Meestal wordt er gekozen voor een koksmes. Wie alleen af en toe wil keuken, kan het best kiezen voor een simpele messenset. Dan zijn alle benodigde messen meteen aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *