Hoe de traditie van cadeaus op kerst is ontstaan

Vele families in Nederland hebben de traditie om cadeaus te geven op Kerst, maar waar komt dit eigenlijk vandaan?  

Heidense tradities 

Kerstmis is van oorsprong een christelijk feest, toch is het waarschijnlijk beïnvloed door heidense gebruiken. De Romeinen gaven elkaar bijvoorbeeld geschenken in Saturnalia, een feestdag die jaarlijks op 17 december wordt gevierd. Op die dag eerden ze Saturnus, de god van de landbouw, met offers, gevolgd door een groots feest. Bij deze diners was het een aanbod om cadeautjes te doen aan de eigenaar. Mogelijk hebben christenen deze traditie later van de Romeinen overgenomen. Want toen het Jezus geboren werd, kwamen drie wijzen cadeaus bij het pasgeboren kind brengen 

Sinterklaas en de kerstman 

Het eerst katholieke Nederland vierde al lang feest in naam van Sint-Nicolaas, één van de belangrijkste heiligen. Het was op die dag traditie om cadeaus aan kinderen uit te delen. Aan het eind van de achttiende eeuw begonnen Amerikanen deze Nederlandse traditie over te nemen, maar wel op hun eigen manier. Sinds het begin van de negentiende eeuw is er op Amerikaanse kerstfeesten een figuur verschenen die op Sinterklaas lijkt. Sinterklaawerd dus al snel de Amerikaanse kerstman. De traditie van het geven van cadeautjes aan Sinterklaas werd ook overgenomen door de Kerstman, die er een regel van maakte om cadeaus onder de kerstboom te leggen of in een sok bij de open haard. 

Nederland  

In Nederland werd kerst niet grootscheeps gevierdSinterklaas was het populaire feest en de meeste cadeaus werden op 5 december uitgereikt. De situatie lijkt de afgelopen jaren te zijn veranderd. Dit komt door de invloed van de Amerikaanse cultuur. Hierdoor geven Nederlanders tijdens kerst steeds vaker kerstcadeaus weg en zien we steeds meer kerstmannen als decoratie. We kunnen dus concluderen dat we de traditie terug stelen die de Amerikanen van ons hebben gestolen. Maar dat is niet erg, want het geven van cadeaus is altijd een mooi gebaar. Helaas dat we dit jaar veel cadeaus naar familie moeten opsturen, aangezien we niet fysiek bij elkaar mogen komen. Verstuur je pakketjes wel in dozen op maat, dan komen ze veilig aan.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *