Psychologische voordelen van voetbal

Iedereen bevindt zich op het spectrum van fysieke en mentale gezondheid met bepaalde dingen die problemen of een onevenwichtigheid veroorzaken op een of beide van deze gebieden.

Gelukkiger en ontspannen

Voetballen of actief betrokken zijn bij andere vormen van sport, bevordert de geestelijke gezondheid door het activeren van chemicaliën die je een gelukkiger en ontspannen gevoel kunnen geven. Voetbal dat een teamsport is, is bijzonder nuttig, omdat het niet alleen fitness bevordert, maar ook sociale voordelen biedt doorat je in contact kunt komen met anderen met dezelfde interesses.

Mensen zouden drie psychologische basisbehoeften hebben:

  • Competentie, de perceptie dat je iets kunt doen
  • Verbondenheid, het gevoel dat je erbij hoort
  • Autonomie, het gevoel dat je de controle hebt en jouw eigen beslissingen en keuzes kan maken

Het voorzien in deze behoeften bevordert een gezond metnaal en fyhsiek welzijn. Hoe succesvoller we zijn in wat we doen, bouwt onze perceptie van competenetie op, hoe meer we ons verbonden voelen met anderen met betrekking tot onze overeenkomsten, ons gevoel van verbondenheid vergroot en hoe meer we keuzes maken om deel te nemen aan activiteiten die ons interesseren, bevordert ons gevoel van autonomie.

Concentratie en besluitvorming

Een spel als voetbal kan ook helpen om je mentale vaardigheden zoals concentratie en besluitvorming te verbeteren. Het is een spel waarbij je moet nadenken over het stimuleren van hersenactiviteit, wat op zijn beurt voordelen voor de geestelijke gezondheid heeft.

Stress loslaten

Voetbal als middel voor fysieke activiteit kan ook fungeren als een afleider/vrijgave van dagelijkse stress. Het kan helpen het niveau van stresshormnen in uw lichaam te verlagen en de productie van stemmingsverbeterende hormonen te stimuleren. Deze natuurlijk stemmingsverhogers kunnen ook helpen om zich meer ontspannen en positiever te voelen wanneer ze na een wedstrijd worden versterkt.

Slaapkwaliteit

Voetbal kan hard werken zijn, het kan je vermoeien (afhankelijk van hoe hard je werkt natuurlijk), dit zal op zijn beurt de kwaliteit van de slaap helpen verbeteren, waardoor je sneller in slaap valt en in een diepere slaap valt. Een goede nachtrust helpt je vooruitzichten voor de komende dag te verbeteren en verbetert je humeur. Let op: probeer niet te laat te sporten, omdat je hierdoor te energiek kunt worden om te slapen.

Zo zie je maar wat voor een voordelen voetbal met zich mee brengt. Laat je kind lekker voetballen en stuur hem of haar anders eens naar een voetbalkamp of clinic. Kijken of zij het iets vinden en misschien kunnen zij daarna wel bij een team komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *