Sporters en de kleding

Nieuwe technieken in kleding en schoeisel bij sporters zorgen voor de beste sportprestaties tot zo ver. Zo heeft de schaatsbond al verschillende pakken goed of afgekeurd en gaan door deze nieuwe technieken sporters sneller de baan over dan ooit tevoren.

Wat is de impact?

Is er dan echt zoveel te winnen uit een goede outfit? Als je gemiddeld genomen kijkt zijn sportprestaties bijna volledig afhankelijk van de trainingsintensiteit, het talent en de fysieke gesteldheid van de de sporters. Daarentegen kan je niet onderschatten wat een goede sportoutfit of goede sportschoenen kunnen toevoegen aan je prestaties. Zo wordt je tegenwoordig met basketbalschoenen of hardloopschoenen volledig gestabiliseerd en gedempt. Dit zorgt ervoor dat je als amateursporter niet meteen geblesseerd raakt en je al met een leuke afstand 2-5 km kan beginnen met hardlopen. Mocht je dit als noobie met barefoot running doen lig je waarschijnlijk de volgende week thuis met enorme spierpijn. Dit doordat er geen correcties in je materiaal zitten en de meeste mensen niet fit genoeg zijn om zonder materiaal blessurevrij te sporten.

De kleding?

Naast de schoeisel is de kleding enorm belangrijk voor het functioneren van de sporter. Zo heb je tegenwoordig allerlei materialen die de temperatuur van je lichaam kunnen controleren. Je raakt minder snel onderkoeld of oververhit. Daarnaast is de bewegingsvrijheid van kleding enorm belangrijk. Ik zat zelf laatst in een beginners houding van Yoga en begreep waarom er speciale yoga kleding te koop is. Mijn kleding was simpelweg niet geschikt om in deze posities te komen het trok aan alle kanten en zorgden eerder voor disbalance dan balance. Over het algemeen zie je bij veel sporten dezelfde outfit een zweet-opvangend T-shirt met korte broek maar er zijn zeker sporten waar dit anders is. Zo is het in de basketbalwereld heel normaal om een tanktop of jersey te dragen. De speciale basketbalkleding heeft expres geen mouwtjes zodat je bewegingsvrijheid groter is. De broeken worden vaak weer wat langer gemaakt wat voornamelijk voortkomt uit een modieus aspect.

Welke outfit heb jij nodig?

Vraag jezelf eens af wat voor functionaliteit je zoekt in je sportkleding voordat je gaat winkelen. Wil je flexibel zijn en veel stretch in je kleding hebben moet het lang meegaan en hoe vaak maak je gebruik van deze kleding? Deze vragen helpen je een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen van je outfit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *