Tips bij rouwverwerking

Wanneer er een dierbare ernstig ziek blijkt te zijn, komen hier veel emoties bij kijken. Als eerste ben je bang om diegene te verliezen. Ook is er hoop op genezing. Uiteraard komt er ook een boel verdriet bij kijken. In een korte tijd word je tussen verschillende emoties heen en weer geslingerd. Wanneer diegene daadwerkelijk komt te overlijden, moet er veel geregeld worden. Woon je bijvoorbeeld in de omgeving van Utrecht, moet je een crematie regelen in de buurt van Utrecht. Het regelen van de uitvaart in combinatie met de rouw waar je in zit, zorgt voor heftige tijden. Hoe kan je nou het beste omgaan met rouw? In dit artikel volgen enkele tips.

Rouw

Rouwen is een heel persoonlijk proces en iedereen gaat hier anders mee om. Bij de een duurt het langer dan bij de ander. Het belangrijkste is om te blijven praten. Dit kan met een professional zijn, maar dat hoeft niet. Vrienden en familie zijn ook een grote steun in deze moeilijke tijd. Rouwen kost ook ontzettend veel energie. Daarom is het belangrijk om goed je rust te nemen. Omdat er geen tijd staat voor rouwen, is het belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen. Ook moet je aan je eigen gezondheid denken. Ga dus op tijd slapen ’s avonds om zoveel mogelijk ritme te behouden. Zoek overdag dingen op die je ontspanning bieden. Zoals hierboven al benoemd is, staat er geen tijd voor rouwen. Trek hier dan ook genoeg tijd voor uit, anders loop je daar later alsnog tegenaan. Voel je niet schuldig naar je vrienden of naar je werk. Ze hebben waarschijnlijk begrip voor je situatie en gunnen jou de tijd die je nodig hebt.

Niet alleen

Zorg er vooral voor dat je niet alleen blijft en onder de mensen blijft komen. Tuurlijk heb je af en toe tijd voor jezelf nodig, maar als je je afsluit van iedereen, kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Dwing jezelf om naar buiten te gaan. Je zult zien dat zonlicht al veel doet met je gemoedstoestand. Ook heeft iedereen wel eens een dierbare verloren, dus iedereen weet hoe je je voelt. Merk je nou dat praten met familie en vrienden niet voldoende is? Roep dan de hulp in van een professional. Zij kunnen je helpen om uit deze donkere periode te komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *