Virus DNA van virusdeeltjes hoe werkt dat eigenlijk?

De manier waarop een virus zoals corona zich verspreidt, houd ons al weken bezig. Er zijn al verschillende onderzoeken uitgevoerd om hier duidelijkheid in te krijgen. Was de inzet eerst nog verf en UV-licht om de verspreiding in beeld te krijgen. In het laatste onderzoek gaan de wetenschappers een stapje verder namelijk met virus DNA

 

Om de verspreiding nog beter te begrijpen werd onlangs een virus-DNA op de leuning van een ziekenhuisbed aangebracht. Hiervoor werd een onschadelijk plantenvirus gebruikt en uiteraard geen echt onderdeel van het coronavirus. Het virus was dus wel onschadelijk voor mensen, maar bracht goed in kaart hoe snel een virus zich verspreid. Binnen 10 uur zat het geteste virus op meer dan 40 procent van de geteste oppervlakken. 

 

Verspreiding van virus in een dag al gestegen naar 60 procent

 

Dit percentage groeide in de dagen erna al snel naar 60 procent. Dit bleek de piek te zijn, want daarna nam het af. Maar dit wilde niet zeggen dat het verdween want op sommige plekken zat het zelfs na vijf dagen nog. Het vertelt veel over de manier waarop een virus zich gedraagt. Kostbare informatie voor de huidige tijd dus. De onderzoekers hopen hiermee in de toekomst beter in te kunnen schatten welke maatregelen bij een uitbraak van een virus belangrijk zijn en waarom. Maar ook, welke tijd is er voor nodig om deze maatregelen goed uit te kunnen voeren. DNA die ons kan leren over de verspreiding van een virus en hoe het zich gedraagt, maar zou dit andersom misschien ook zo kunnen zijn? Zou corona kunnen doorwerken op het DNA van een mens? 

Wordt de afweerreactie covid-19 bepaalt door ons DNA

Wat we de afgelopen maanden hebben gezien is dat het afweersysteem bepalend kan zijn voor het verloop van de corona ziekte. De manier waarop het afweersysteem reageert op het virus blijkt een van de bepalende factoren te zijn waarom de ene persoon heel ziek wordt en de andere niet.

 

Volgens onderzoekers zou dit te verklaren kunnen zijn door de veranderingen die plaatsvinden in het HLA gebied in de DNA-string. In dit gebied liggen namelijk meer dan tweehonderd genen opgeslagen die een rol spelen bij de manier afweercellen een ziekteverwekker aan de rest van het afweersysteem presenteren. Het probleem schuilt hem dan vooral in het overijverig reageren van ditzelfde afweersysteem. Het kan dus heel goed zijn dat deze reacties van het afweersysteem ook plaatsvinden bij infectieziektes zoals corona. Wetenschappers zijn hier nog steeds niet over uit, in hoeverre die erfelijkheid van de genen een rol speelt. Verder DNA onderzoek zal dit uit moeten wijzen. Ze hopen hier in enkele maanden een beter antwoordt te hebben. Dergelijke informatie zou ons kunnen helpen bij een tweede uitbraak van het virus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *