Waarom chocolade als cadeau geven een geweldig idee is

Denk niet twee keer na over het geven van chocolade als cadeau. Uw dierbaren zullen u dankbaar zijn voor het verstrekken van heerlijk smakende comfortvoeding die ook goed is voor hun algehele gezondheid.

Azteekse en Maya-culturen genieten al sinds de 12e eeuw van cacaobonen, maar wetenschappers hebben de afgelopen twee decennia opwindende nieuwe gezondheidsvoordelen van chocolade ontdekt.

Hier zijn 9 goede redenen waarom je je niet schuldig zou moeten voelen als je deze bevredigende traktatie (vooral de donkere variant) als geschenk aan vrienden en geliefden geeft voor hun verjaardag of gewoon zo maar.

  1. Chocolade verbetert de cognitieve prestaties

Regelmatig chocolade eten kan leiden tot een betere cognitieve functie – inclusief hersenactiviteiten zoals redeneren, geheugen, aandacht en taal. Een rapport in Appetite merkte op dat chocoladeconsumptie geassocieerd was met cognitieve prestaties, ongeacht andere voedingsgewoonten.

  1. Het is goed voor het hart

Pure chocolade helpt de flexibiliteit van slagaders te herstellen en voorkomt dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven kleven. In een studie gepubliceerd in The Faseb Journal, ontdekten wetenschappers dat het eten van pure chocolade goed is voor het hart, en dat het een goede rol kan spelen bij het bestrijden van atherosclerose, een ziekte die wordt geassocieerd met de opbouw van plak in de slagaders.

  1. Vermindert de kans op een beroerte

Elke dag een kleine hoeveelheid chocolade eten kan diabetes en insulineresistentie voorkomen. De dagelijkse consumptie van chocolade werd ook in verband gebracht met een lager risico op een beroerte, meldde vorig jaar in de British Journal of Nutrition.

  1. Vermindert geheugenverlies

Het drinken van twee kopjes warme chocolademelk per dag kan helpen om het geheugenverlies te stoppen en de hersenen gezond te houden. Een studie van de Harvard Medical School ontdekte dat warme chocolademelk de bloedstroom naar essentiële delen van de hersenen hielp verbeteren, wat suggereert dat chocolade (en verbeterde doorbloeding) geheugen en cognitie kan verbeteren. Verschillende delen van de hersenen hebben meer energie nodig om hun taken uit te voeren, en ze hebben ook een grotere doorbloeding nodig. Deze relatie (neurovasculaire koppeling) kan ook een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

  1. Minerale overvloed

Pure chocolade zit vol met een gezonde verzameling heilzame mineralen zoals kalium, zink en selenium. Een reep pure chocolade van 100 gram (70 procent of meer) levert 67 procent van de ADH van ijzer, een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, dat rode bloedcellen helpt zuurstof uit de longen door het lichaam te transporteren.

  1. Tot later, slechte cholesterol

Er is waargenomen dat het eten van cacao het gehalte aan “slecht” cholesterol (LDL) en het gehalte aan “goed” cholesterol (HDL) kan verlagen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind. In een onderzoek van de Ochanomizu Universiteit in Tokio kregen 25 gezonde Japanse mannen met een normaal of licht hoog cholesterolgehalte de opdracht om gedurende 12 weken cacao met suiker te drinken. Als gevolg hiervan zagen ze een stijging van 24 procent in hun goede cholesterolgehalte. Maar de cacao die ze dronken, was niet jouw typische soort uit de winkel. De onderzoekers kochten de cacaobonen, roosterden, kraakten en maalden ze in hun lab.

  1. Ook een gezonde huid!

Vroeger was het een veel voorkomende misvatting dat chocolade de oorzaak was van acne op de huid. Maar die mythe is ontkracht. De huidige wetenschap heeft aangetoond dat pure chocolade een geweldige bron van flavonolen is – een groep plantaardige metabolieten met uitstekende antioxiderende effecten. Deze flavonolen kunnen huidbeschadiging bestrijden. Flavonoïden bestrijden ook vrije radicalen (moleculen die een elektron hebben verloren en DNA, enzymen en eiwitten of celmembranen aanvallen) in de bloedbaan. Dit betekent natuurlijk niet dat u het dragen van zonnebrandcrème kunt overslaan als u pure chocolade eet.

  1. Minder stress voor moeders

Volgens een Finse studie verminderde het eten van chocolade de stress bij aanstaande moeders. Nog fascinerender was dat de baby’s van deze chocoladeetende moeders meer lachten dan die van niet-chocoladeetende ouders.

  1. Chocolade helpt je om je beter te voelen

Chocolade bevat fenylethylamine (PEA), dezelfde chemische stof die je hersenen aanmaken als je het gevoel hebt dat je verliefd wordt. PEA stimuleert je hersenen om feel-good endorfines af te geven.

Probeer pure chocolade te kopen, aangezien veel chocoladebedrijven van bekende merken verdunde chocolade verkopen. Voor ieder seizoen is er wel chocolade. Er is zelfs speciale herfst chocolade. Vergeet ook niet dat chocolade veel calorieën bevat en grote hoeveelheden suiker kan bevatten. Met mate is de sleutel, zelfs als het om chocolade gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *