Waarom een gietvloer?

Hier kunnen we heel kort in zijn: daarom! Oké, daar kun je niks mee, snappen wij ook. Daarom zullen we je er het een en ander over uitleggen.

 

Als er iets is in je woning waarop je wilt kunnen vertrouwen, is het wel je vloer. Die zorgt immers voor stabiliteit en moet behoorlijk wat gewicht kunnen dragen. Dat geldt uiteraard ook voor muren en plafonds, maar geen van deze oppervlakken wordt zo excessief gebruikt als je stevige bodem. En natuurlijk is deze in vele verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Toch gaan we je specifiek het een en ander vertellen over het fenomeen gietvloer. Dus dient zich logischerwijs al gauw de eerste prangende vraag aan:

Wat is een gietvloer?

In principe is deze bodem eigenlijk een afwerklaag. Er moet wel een dragende vloer onder zitten. De coating kan uit beton bestaan, maar ook uit verschillende soorten kunststoffen, veelal epoxy of polyurethaan. Deze laatste wordt ook wel met cement vermengd.

Oké, en wat is daar dan het grote voordeel van?

Dat is deels afhankelijk van de soort vloer die je kiest. In de industrie wordt voornamelijk epoxy gebruikt, aangezien dit materiaal een hoge resistentie heeft tegen diverse soorten zuren. Bovendien kent de voedingsmiddelenindustrie allerlei hygiënevoorschriften, waar gemakkelijker aan te voldoen is met dit type bodem. Die is namelijk heel eenvoudig schoon te houden. Bovendien hoef je je nooit zorgen te maken dat je vloer recht ligt; dit gebeurt automatisch tijdens het gieten. Daarnaast leg je heel eenvoudig een nieuwe laag op de vorige!

Klinkt goed zeg! En in welke ruimtes kan zo’n vloer aangebracht worden?

Nou, in welke niet? Je kan een gietvloer zelfs buiten aanleggen! Ook voor bijvoorbeeld badkamers is een kunststof variant heel geschikt, aangezien deze gemakkelijk schoon te houden is. Daar een gietvloer doorgaans volledig recht ligt, moet je dan wel een goed afvoersysteem hebben waar het water in weggespoeld kan worden. En vergeet natuurlijk niet af en toe je septic tank te legen!

Zijn er ook nadelen?

Tja, een paar. Je moet er wel goed mee uitkijken met wat voor schoeisel je je op een gietvloer bevindt. Er kunnen immers krassen en vegen ontstaan. Maar die zou je dan kunnen wegwerken door, wanneer het écht nodig is, een nieuwe laag aan te brengen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *