Wat is het voordeel van een arbeidsdeskundig onderzoek?

Wanneer een medewerker langdurig afwezig is is het een goed idee om gebruik te maken van een arbeidsdeskundig onderzoek. Met het gebruiken van arbeidsdeskundig onderzoek kunt u duidelijk krijgen welke mogelijkheden er zijn om uw medewerker weer volledig aan het werk te krijgen, of dit nou binnen of buiten uw organisatie is een arbeidsdeskundig onderzoek komt altijd goed van pas. Bij een arbeidsdeskundig onderzoek wordt er een grondige en onafhankelijke analyse uitgevoerd die voor u duidelijk maakt hoe uw werknemer weer aan de slag kan. Door het uitvoeren van zo een onderzoek voorkomt u langdurig verzuim!

Wat doet een arbeidsdeskundige?

Een arbeidsdeskundige is een expert in het bekijken van iemand zijn werkvermogen, na het uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek kan een arbeidsdeskundige precies in kaart brengen welke re-integratie mogelijkheden er zijn om uw medewerker weer zo snel mogelijk aan de slag te krijgen. Bij zo een arbeidsdeskundig onderzoek wordt er gekeken of uw medewerker nog in staat is om zijn/haar eigen werk te doen, of dat er een aanpassing aan gedaan moet worden. Is er geen sprake van een aangepaste vorm, dan moet er gekeken worden of er een andere functie binnen uw organisatie beschikbaar is voor uw werknemers. Dit is het eerste spoortraject die wordt gevolgd, is er geen sprake van een andere optie binnen uw organisatie?

Er zal dan voor een tweede spoortraject gekozen moet worden. In dit tweede spoortraject gaat de medewerker zoeken naar ander werk bij een andere werkgever, hierbij wordt de medewerker uiteraard ondersteund in het traject. Kortom het arbeidsdeskundig onderzoek kan worden ingezet om de stappen die een werkgever en werknemer moeten zetten om een verzuimde medewerker weer tot een succes te krijgen.

Wanneer is een arbeidsdeskundig onderzoek nodig?

Het is een goed idee om gebruik te maken van een arbeidsdeskundig onderzoek wanneer uw medewerker na ongeveer 10 maanden nog niet volledig hersteld is. Volgens wettelijke regels moet een werkgeven indien dit nodig is het tweede spoortraject voor het einde van het eerste verzuimjaar al inzetten. Dat betekent dat u voor die tijd al een duidelijk inzicht moet hebben over de re-integratiemogelijkheden. Wanneer het al duidelijk is dat een terugkeer naar het normale werk niet meer nodig is kunt u er al eerder voor kiezen om een onderzoek uit te laten voeren, op deze manier is er al eerder opheldering en kunt u langdurig verzuim voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *