Wat je kunt doen om legionella groei te voorkomen

Legionella is de naam van bacteriën die tot de veteranenziekte kunnen leiden. Deze ziekte tast je ademhalingsstelsel aan. Omdat de ziekte langdurige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, moet je aan preventie voor Legionella doen. De bacterie komt voor in zoetwatermilieus zoals rivieren en meren. Het risico om besmet te raken kan echter groter zijn als ze in het watersysteem van je huis terechtkomen. Deze bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen bij een hogere temperatuur. Er zijn echter verschillende factoren die de groei van Legionella in het watersysteem van je gebouw bevorderen. Deze factoren zijn de constructie van het gebouw, kalkaanslag en bezinksel, pH schommeling, stagnatie van het water, schommeling van de watertemperatuur, en het niveau van het ontsmettingsmiddel. Je kunt hieronder verschillende tips volgen om de verspreiding en de groei van legionella te verminderen.

Ontsmettingsmiddel aan je watersysteem geven

Je kunt een heleboel bedrijven vinden die een optie aanbieden voor legionella preventie. Een van de vertrouwde bedrijven waarmee je kunt samenwerken is Holland Building. Maar eigenlijk kun je verschillende acties ondernemen om de groei van legionella te minimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid ontsmettingsmiddel aan je watersysteem toevoegen. Daarna moet je het niveau van het ontsmettingsmiddel controleren, want vermindering van het niveau van het ontsmettingsmiddel kan leiden tot groei van legionella. Verschillende waterprocessen zoals opslaan, verwarmen en filteren kunnen de hoeveelheid desinfectans verminderen. Je kunt het ontsmettingsmiddel-gehalte verhogen door chloor, chloordioxide, mono-chloramine, ozon, of ultraviolet licht toe te voegen.

De watertemperatuur controleren

Legionella kan goed groeien in bepaalde watertemperaturen van 20-45 °C. Wil je de groei van deze bacteriën dus tot een minimum beperken, dan moet je het water koeler dan 20 °C of warmer dan 45 °C houden. De bacteriën kunnen groeien in de leidingen die koud water vervoeren in warme klimaten. Je moet dus de watertemperatuur op peil houden om de groei van legionella te beperken. Een andere actie die je kunt doen is stagnatie van water voorkomen. Daarom moet je de waterstroom in je huis begrijpen. Zo kun je de plaats opsporen waar waterstagnatie kan optreden. Als je de waterstroming in het gebouw niet kent, moet je misschien een loodgieter inhuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *