Welke groente moet je in of buiten de koelkast bewaren?

Er zijn veel soorten groenten die je op verschillende manieren moet bewaren. Om de groente zo lang mogelijk vers te laten zijn, is het belangrijk om ze op die juiste manier te bewaren. Maar is dat dan in of juist buiten de koelkast? En waar kan je groente buiten de koelkast het beste bewaren? In deze blog lees je daarop de antwoorden. 

Groenten in de koelkast

Allereerst moet je bladgroenten in de koelkast bewaren. Dat zijn, zoals de naam al doet vermoeden, groenten met bladeren: sla, andijvie en koolsoorten, zoals broccoli, bloemkool en spruitjes. Deze groenten laat je in de originele verpakking. Laat dus bijvoorbeeld het plastic om de broccoli zitten. 

Ook stengelgroenten houdt je het beste vers in de koelkast. Daaronder verstaan we prei, bleekselderij en venkel. 

Als laatste is het belangrijk om voorgesneden groenten in de koelkast te bewaren. Zakjes roerbakmix of voorgesneden rauwkost blijven vers in de koelkast. Wanneer je zelf groente hebt gesneden, is het belangrijk deze in een open zakje in de koelkast te bewaren. 

Groente buiten de koelkast

Vermoedelijk wordt dit vaak verkeerd gedaan, maar vruchtgroenten blijven het langst vers als je ze buiten de koelkast bewaart. Denk daarbij aan komkommer, tomaten, paprika, aubergine en courgette. Als je komkommer in de koelkast legt, droogt hij uit en beschadigt de schil sneller. Wanneer komkommer in folie is verpakt, is het belangrijk deze eromheen te laten zitten. Dat verlengt de houdbaarheid met een week. Ook tomaten drogen uit als je ze in de koelkast bewaart en bovendien wordt de smaak aangetast.

Aardappelen en wintergroenten bewaar je ook buiten de koelkast: winterpeen, pastinaak, knolselderij en ui. Als je uien in de koelkast legt, nemen ze snel vocht op en gaan ze rotten, waar ze in een kelder of schuur wel een maand houdbaar kunnen blijven. Voor de andere wintergroenten is de groentelade in een koelkast vaak te vochtig, waardoor schimmel kan ontstaan. 

Als laatste is het belangrijk om avocado buiten de koelkast te bewaren, want dan rijpen ze beter. Is de avocado al rijp, maar ga je hem nog niet eten? Dan kan je het rijpingsproces blokkeren door hem juist in de koelkast te bewaren. 

Waar bewaar je groenten buiten de koelkast?

Voor groenten die je buiten de koelkast bewaart, is het het belangrijkste is dat de plek waar je de groente bewaard donker en koel is en dat je ze niet in de zon legt. Een voorraadkast met een aparte lade of kast voor groente, is daarvoor het makkelijkst. Ook kan je ze gewoon in een keukenkastje bewaren of zelf in de meterkast, als je daar extra ruimte hebt. Daar is de temperatuur namelijk meestal niet hoog en is het altijd donker. Ook een kelder of een makkelijk toegankelijke kruipruimte zijn een goede plek voor het bewaren van groente. 

Sommige groenten hebben nog eigen wensen voor de plek waar je ze bewaart. Zo moet je aubergines en paprika’s niet in een schaal met bananen, peren, appels en tomaten bewaren. Zij scheiden namelijk ethyleen uit, een gas waar paprika en aubergine vlekken en een bittere smaak van krijgen. 

Daarnaast nemen uien nemen snel smaakjes over. Het is dus belangrijk om op te letten waar je ze legt en leg ze bijvoorbeeld niet naar knoflook.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *