Welke type bus rijbewijzen zijn er?

Stel je droom ervan om buschauffeur te worden. Of je wilt taxichauffeur worden van een busje waarin je 16 personen wilt vervoeren. Dan heb je niet voldoende aan je ‘normale’ rijbewijs. Maar welk type rijbewijs heb je dan nodig? Je hebt dan een D-rijbewijs nodig, ook wel bekend als bus rijbewijs. Maar er zijn ook nog verschillende type bus rijbewijzen. Wij gaan het voor je uitleggen in dit artikel zodat jij weet welk type rijbewijs jij straks nodig hebt

 

D rijbewijs

Het D-rijbewijs is het gangbare rijbewijs in deze categorie. Als je met een touringcar de weg op wilt, heb je dit type rijbewijs nodig. Hiervoor zijn verschillende cursus nodig. Allereerst de RV1 cursus gericht op het verkeer en de techniek. Daarnaast is ook de V2D nodig, deze cursus omvat de administratie. Als je dit hebt gehaald, kun je afrijden.

 

D1 rijbewijs

Het D1 rijbewijs is een rijbewijs type dat valt onder de D-categorie. Dit type rijbewijs heb je nodig om in een busje te rijden tot aan 16 mensen. Dit type rijbewijs heeft minder thoerie kennis nodig en over het algemeen ook veel minder rijlessen. De kosten van dit type rijbewijs liggen dan ook een stuk lager dan bij het volledige D-rijbewijs.

 

DE-rijbewijs

Dan is het ook nog het DE-rijbewijs. Dit type rijbewijs heb je nodig voor als je met een middenas-aanhangwagen wilt rijden. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het achteruit rijden omdat dit echt een vak apart is.

 

Nu weet je precies welke type D rijbewijzen er zijn en kun je dus je keuze gaan maken.

 

Het is belangrijk om te weten dat er ook nog een keurig door een ARBO-arts moet plaats vinden voordat je de weg op mag. Je moet namelijk in een goede gezondheid verkeren als je dit type rijbewijs wilt behalen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *